993304C1D6Afea9E
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallade i veckan in representanter för de tyska handelskedjorna och producenterna till diskussioner om rättvis handel. Merkel assisterades av jordbruksminister Julia Klöckner (t.h.). FOTO: Bundesregierung/Sandra Steins
Jordbruk EU Marknad

Tysklands förbundskansler
hutar åt handeln och
livsmedelsindustrin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betraktar handelskedjornas ojusta affärsmetoder mot producenterna som ett allvarligt problem. Hon kallade på måndagen in parterna till diskussioner och krävde handeln på löften om förbättringar.

Merkel hade kallat in representanter för de stora handelskedjorna Aldi, Lidl, Edeka och Rewe samt livsmedelsindustrin. På plats var också jordbruksminister Julia Klöckner och industriminister Peter Altmeier.

Enligt Merkel är det inte statens sak att fastställa priserna. Men det gäller att upprätthålla rättvisa och korrekta relationer genom hela kedjan. Hon vill också stärka regional produktion och trygga en prisnivå som producenter och kunder kan leva med.

Merkel inskärpte uttryckligen att varans försäljningspris inte får sänkas under det pris som betalas till producenten. Tyskland måste nu i snabb takt omsätta EU:s nya UTP-direktiv (unfair trading practices), underströk hon.

Fyra kedjor dominerar

Relationerna mellan handelskedjans aktörer är särskilt ömtåliga i Tyskland, där de fyra största kedjorna behärskar 85 procent av marknaden. Merkel påminde om inköparnas stora ansvar på den punkten.

Under diskussionerna hänvisade Merkel också till EU:s transparensförordning, som förutsätter öppenhet inom prissättning och handel. Enligt förordningen är handeln förpliktad att offentliggöra sina prisspann för livsmedel.

Merkel konstaterade å andra sidan att de stora handelskedjorna i mycket få fall köper sina produkter direkt av bonden. Varorna passerar flera länkar på vägen till kunden. Dessa länkar måste också införlivas i samtalen.

JordbruksministerJulia Klöckner pekade på flera problemområden inom handeln. Enligt Klöckner måste inköparnas skärpta krav på leverantören också ge utslag i form av högre priser för leveranserna.

Varaktiga lågpriser på många livsmedel är en fatal signal som inte precis höjer kundernas respekt för ifrågavarande produkt. En prislapp på några få cent går inte ihop med kraven på högre kvalitet.

Det gäller att finna en gemensam formel. Livsmedlen måste passa varje plånbok men samtidigt ska producenten leva på sin näring. Det är svårt att finna den riktiga balansen, fastslog Klöckner.

Hela kedjan måste medverka

I dag kräver alla en uthålligare och djurvänligare produktion. Kruxet är att bönderna inte ensamma orkar axla bördan. Hela kedjan måste ta sitt ansvar. Det måste också synas då räkningen till leverantören ska betalas.

Klöckner efterlyste dessutom ett rättvisare umgänge mellan kedjans olika aktörer. I dag är aktörernas marknadsmakt inom kedjan mycket ojämnt fördelad. På den punkten måste attityderna förändras.

Den tyska regeringen kommer att följa upp samtalen under ledning av jordbruksministern, fastslog Merkel. Hon efterlyste nya diskussioner med den köttförädlande industrin, mejerierna och övriga inköpare av jordbruksprodukter.

Den tyska producentorganisationen DBV:s ordförande Joachim Rukwied uppmanade handeln att äntligen sluta slumpa bort livsmedel till dumpingpriser. Konsumenterna måste lära sig att värdesätta sina livsmedel.

Enligt Rukwied är bönderna beredda till gemensamma samtal om standarder för prissättningen av livsmedel. Samtalen borde tjäna alla parter för att i slutändan också resultera i ett mervärde för konsumenten, fastställde DBV-ordföranden.