Jordbruk EU SLC Opinion

Ledarsticket:
Påhopp på våra
husdjursbönder

Det håller på att bli en nästan kronisk förhoppning att jordbruket ska få vara i fred i den offentliga debatten någon dag så man skulle få ägna sig åt en konstruktiv diskussion om hur näringen kan utvecklas. Så blev inte fallet den här veckan. I programmet Spotlight utsattes vår djurproduktion för ett grovt vinklat program med en propagandistisk agenda.

Programmet kretsar kring budskapet att bedövning med koldioxid i anslutning till slakt kan vara ett brott mot djurskyddslagstiftningen. Det stöds med en dokumentär filmning från Sveriges lantbruksuniversitet från 2015. Detta fastän koldioxid används för bedövning vid slakt i Sverige som i Finland och hela EU.

Runt budskapet kastar reporten omkring sig med påståenden och fakta lösryckta från sitt sammanhang. Ett exempel är att WWF:s svenska köttguide har rödlistat finländskt kött. Beslutet hänger i realiteten bland annat ihop med felaktiga påståenden om soja i utfodringen av nötdjur.

Reportern talar om ”den nya djurskyddslagen”, men vi har ingen sådan. Beredningen av lagen blev inte färdig i den förra riksdagen. Om den tas upp på nytt är alla möjligheter öppna.

Det heter också i programmet att cirka 5.000 grisar slaktas varje dag i Finland. Ett faktum som inte kom fram är att antalet slaktsvin har sjunkit och fortsätter att göra det på grund av dålig lönsamhet för gårdarna.

En tillsynsveterinär försvarar producenterna med att gårdarna lider av resursbrist. Det kunde Spotlight gärna ha synat noggrannare. ÖSP har således just vänt sig till Atria med krav på högre priser. Hur ska man kunna genomföra förbättringar utan pengar och varifrån ska man få pengar när man inte får betalt för det man producerar?

Och hur kan den enskilda husdjursproducenten bära skulden för bedövningen med koldioxid som utförs på slakterierna?

Det är en annan sak att vi naturligtvis måste hitta på andra och bättre metoder, om verkligheten är sådan som filmen från Sveriges lantbruksuniversitet visade.