49474646626 62F3F554Ee O
Premiärminister Boris Johnson uppträder gärna som en slugger. EU kan förbereda sig på hårda förhandlingar, lät han förstå på måndagen. FOTO: 10 Downing Street
Jordbruk EU Marknad

Brittiska bönder planerar
demonstration i London

Brexit är över och britterna har lämnat EU. En majoritet av bönderna stöder utträdet ur EU, men nu börjar en viss oro för framtiden breda ut sig. Premiärminister Boris Johnson visar inga större tecken på samarbetsvilja gentemot EU.

Johnson gav på måndagen klart besked att han gärna accepterar en generös tillgång till EU-marknaden. Lika klart var hans besked att regeringen i London inte godtar några EU-standarder. Det blir hårt mot hårt, lovar både Johnson och EU.

Samtidigt bereder sig det brittiska näringslivet på en era efter EU. Jordbruket och livsmedelsföretagen planerar en demonstration mot import av billiga livsmedel från tredjeländer.

Ett 60-tal organisationer som representerar jordbruk, livsmedel, miljö och djurskydd har skrivit ett öppet brev till regeringen med kravet att inte tumma på de inhemska standarderna.

Organisationerna riktar sig till premiärminister Boris Johnson, som uppmanas till suveränitet i kommande förhandlingar. Regeringen får inte ge efter för påtryckningar, heter det i skrivelsen från bland annat producentorganisationen NFU.

Jordbruksminister Theresa Villiers har visserligen lovat att de framtida förhandlingarna om handel ska bygga på brittiska standarder, vilket man också förutsätter av motparten. Trots detta är producenterna misstrogna mot regeringen.

Undertecknarna medger att britterna har en svår förhandlingsposition. Regeringens förhandlare kommer att ställas under ett häftigt tryck av sina motparter, som kan kräva betydande eftergifter.

I egenskap av oberoende medlem i handelsorganisationen WTO måste Storbritannien noga överväga hur villkoren för bilaterala handelstransaktioner ska hanteras. Bestämmelserna borde förankras i lag så att standarderna tryggas, heter det i brevet.

Copa-Cogeca hoppas på samtal

Enligt de deltagande organisationerna och företaget innebär brexit en chans för Storbritannien att ta initiativet till ett globalt handelssystem som fokuserar på klimatskydd och mer hållbara modeller för produktion och konsumtion.

Den 25 mars ska en demonstration äga rum i London. Producenterna kommer att åka till London från alla delar av landet. Själva mötet arrangeras framför Queen Elisabeth Centre i Westminster.

Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca uppmanar EU-kommissionen att inleda en rask förhandlingsprocess med britterna för att trygga handeln över den engelska kanalen. Det är viktigt för alla parter, säger generalsekreterare Pertti Pesonen.

Enligt Pesonen hoppas Copa-Cogeca fortfarande på ett snabbt avtal som tryggar fortsatta handelsförbindelser med de brittiska producenterna. Detta vore den bästa lösningen för vardera parten.

Pesonen framhöll samtidigt att de höga EU-standarderna och garantier mot osund konkurrens måste förbli måttstock för handelsutbytet. Varje avvikelse från nuvarande standarder skulle undergräva förhandlingarna om ett tullfritt handelsutbyte.

Boris Johnson uppträder trotsigt

Det återstår att se om Pesonens förhoppningar infrias. På måndagen gav Johnson en presskonferens som inte förebådar några varmare förbindelser med EU för den närmaste tiden.

Enligt nyhetsbyråerna var Johnson hal som en ål. Han var vag i sina uttalanden och skröt med britternas enorma potential och chanser till avtal med flera tänkbara marknader ute i stora världen.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier förhöll sig korrekt i tonen men hård i kärnan. Bryssel erbjuder London ett handelsavtal, men villkoren stannar kännbart under den motsvarande nivån för EU-medlemmar. Britterna ska inte dra oförtjänt nytta av brexit.

EU kan tänka sig att bevilja Storbritannien ett tillträde till sin enorma marknad under förutsättningen att britterna garanterar en öppen och rättvis konkurrens. Det lovar inte Johnson, åtminstone inte ännu.