Jordbruk EU Globalt Marknad

EU-avtal med Japan
gynnar agrarexporten

EU:s export av jordbruksprodukter till Japan har ökat kännbart sedan handelsavtalet trädde i kraft för ett år sedan. Mest ökade exporten av viner, nötkött och mejeriprodukter. Exporten av nedfryst nötkött mer än tredubblades.

Avtalet med Japan gynnar jordbrukare i både EU och Japan, noterar handelskommissionär Phil Hogan. Genom avtalet avskaffades de flesta tullar till ett värde av en miljard euro, som årligen hade belastat handeln med Japan.

När avtalet är fullt genomfört kommer Japan att ha avskaffat sina tullar på 97 procent av alla varor som importeras från EU. Den årliga handeln kommer att öka till ett värde av omkring 36 miljarder euro.

Enligt kommissionen har exporten av kött till Japan ökat med 12 procent. Exporten av griskött ökade med 12,6 procent medan exporten av nedfryst nötkött tredubblades. Exporten av mejeriprodukter har ökat med 10,4 procent, varar 47 procent för smör.

EU:s export av drycker ökade med 20 procent. Bland annat ökade vinexporten med 17,3 procent.