Jordbruk EU

Svara på EU:s enkät om
ursprungsmärkning av kött

EU ber jordbrukare svara på en enkät gällande ursprungsmärkning av kött för utvärdera hur märkningen fungerat. Enkäten är också öppen för bland annat konsumenter och myndigheter, och svaren kommer att sammanställas till en rapport.

Enligt EU-lagstiftningen har det sedan 2015 varit obligatoriskt att ange ursprungsland eller -ort för kött från gris, får, get och fågel. EU vill nu genom ett samråd utvärdera om reglerna för obligatorisk ursprungsmärkning är ändamålsenliga, effektiva, samstämmiga och relevanta och tillför ett EU-mervärde.

Man vill också utreda ifall lagstiftningen kompletterar nationella insatser på ett lämpligt sätt.

Samrådet ska samla in synpunkter från berörda parter som underlag till utvärderingen. I det här fallet betyder det bland annat konsumenter, jordbrukare, jordbrukarorganisationer, myndigheter och detaljhandel. Kommissionen kommer att använda utvärderingen till sin rapport om den obligatoriska ursprungsmärkningen, som ska läggas fram senast i april 2020.

I enkäten frågas bland annat ifall märkningssystemet borde utvidgas till att omfatta bearbetat kött och export, ifall märkningen bidragit till att folk köper mera inhemskt, samt ifall konsumenterna fått mera transparent information. Man kan också ladda upp ett eget dokument med kommentarer.

Webbenkäten hittas här. Inloggning krävs, antingen med privat e-post eller Facebook, Google eller Twitter. Enkäten är öppen till 2.3 2020.