82610043 543219856283924 7016463998736400384 O
Den finländska EU-parlamentarikern Elsi Katainen (andra från höger) är parlamentets chefsförhandlare för CAP-övergångsförordningen. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU:s budgettvist kan
försena CAP med två år

EU-länderna grälar fortfarande om finansieringen av EU:s långtidsbudget utan sikte på en kompromiss. Den planerade CAP-reformen försenas följaktligen också, möjligen med upp till två år. Under tiden borde finansieringen tryggas utan nedskärningar.

Chanserna att förverkliga nästa CAP enligt planerna avtar dag för dag. EU-kommissionen har föreslagit en ettårig övergångsperiod men tiden blir knapp. Det gäller att trygga finansieringen utan risk för nedskärningar.

Kommissionen har föreslagit en nedskärning av jordbruksbudgeten med fem procent. Parlamentet har från början avvisat idén. Enligt parlamentet är det omöjligt att genomföra så stora ändringar under en ettårsperiod.

Den finländska EU-parlamentarikern Elsi Katainen (Renew Europe/Centern) är parlamentets chefsförhandlare för CAP-övergångsförordningen. Enligt Katainen måste de nuvarande reglerna förbli i kraft under hela övergångsperioden.

Katainen publicerade nyligen sin rapport, som kommer att utgöra basen för parlamentets ståndpunkt i frågan. Rapporten formulerar tydliga krav. Den nuvarande jordbrukspolitiken måste upprätthållas utan inskränkningar under hela övergångsperioden.

Det definitiva beslutet om övergångsförordningen kommer att fattas tidigast på sommaren, då gårdarna redan har gjort sina beställningar och fattat beslut om investeringar. Det enda alternativet är en fortsättning med gällande stödregler, anser Katainen.

I rapporten hänvisar hon till EU-fördraget som garanterar en rättvis levnadsstandard för jordbrukarna. Rapporten förordar också en starkare nationell finansiering, om kommissionens nedskärningar realiseras.

141-stödet måste fortsätta

Rapporten föreslår regler som gör det möjligt för medlemsländerna att motverka eventuella nedskärningar via nationella fonder. Det tryggar finansieringen av både landsbygdsutvecklingen och planerade miljöåtgärder.

Katainen föreslår en övergångsperiod på ett till två år. Allt beror på hur tidtabellen för en överenskommelse om de nya CAP-reglerna och långtidsbudgeten håller. I praktiken borde det bli klart före slutet av juli.

Enligt Katainen är det realistiskt att räkna med en tvåårslösning. Hon förutsätter att de nationella stödprogrammen går vidare enligt de nuvarande reglerna, som inkluderar ett fortsatt nationellt stöd för södra Finland.

Det är svårt att förstå varför kommissionen har lämnat bort det livsviktiga 141-stödet ur förordningen. Motiveringen för hela regelverket är att den nuvarande stödordningen fortsätter, noterar Katainen. Hon hoppas på bättre förslag framöver.

I sin rapport vill Katainen stärka medlemsländerna möjligheter att öka det tekniska stödet under övergångsperioden, då nya strategiska planer ska beredas. Producenterna och berörda organisationer borde tas med i processen, enligt finländskt mönster.

Tyskland räknar med långa samtal

EU-parlamentet ska före sommarpausen ta ställning till kommissionens förslag om en övergångslag för CAP-reformen. Därefter inleds trepartsförhandlingar mellan kommissionen, rådet och parlamentet. Elsi Katainen representerar parlamentet.

Den tyska regeringen pläderar för en tvåårig övergångsperiod för CAP-reformen. Enligt de tyska delstaterna blir en ettårig frist för knapp. Flera andra EU-länder uttryckte liknande åsikter under årets första jordbruksministermöte för ett par veckor sedan.

Enligt det nuvarande ordförandelandet Kroatiens jordbruksminister Marija Vučković siktar rådet på ett beslut om tidtabellen i mars. Vučković menar att en förlängning med ett år räcker tillsvidare. Vid behov går det att förlänga tidtabellen senare.