P042269 707234
Den nya kommissionen signalerar en skärpt linje för neonikotinoider. Enligt hälsokommissionär Stella Kyriakides ska undantagstillstånd framöver bara beviljas i särskilda fall efter mycket sträng prövning. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU stryker undantagstillstånd
för växtskyddsmedel

EU-kommissionen vill förhindra undantagstillstånd för förbjudna neonikotinoider, som ännu används i flera medlemsländer. Rumänien och Litauen beviljas inte ens i nödfall nya tillstånd för neonikotinoider, fastställer kommissionen och aviserar en skärpt linje.

EU:s medlemsländer kan bevilja undantagstillstånd för användning av preparat i högst 120 dygn, förutsatt att skadegörarna inte kan kontrolleras med andra rimliga metoder. Nu skärper kommissionen greppet.

Kommissionen hänvisar till en rapport från livsmedelsmyndigheten Efsa, som kommer till slutsatsen att de ansökta undantagstillstånden inte är berättigade i alla situationer. För en del av de förbjudna substanserna finns ersättande preparat på marknaden.

Medlemsländer som följer EU-förbuden har dessutom klagat över att undantagstillstånden förvränger konkurrensen inom den europeiska unionen. Användningen av tre neonikotinoider har redan förbjudits i EU.

Omröstningen i den ansvariga kommittén om förslaget till ett förbud i Litauen och Rumänien nådde däremot inte kraven på en kvalificerad majoritet. Kommissionen beslöt därför att införa förbudet utan medlemsländernas bifall.

Åtgärden signalerar en skärpt linje inom den nya kommissionen. Enligt hälsokommissionär Stella Kyriakides ska undantagstillstånd framöver bara beviljas i särskilda fall efter mycket sträng prövning.

Mot bakgrunden av den gröna given kan kommissionen inte acceptera att medlemsländerna fortsätter att använda växtskyddsmedel som är skadliga för miljön och den biologiska mångfalden, heter det i Bryssel.

Finland begär ett undantagslov

Kommissionen granskar för närvarande ansökningar om undantag för olika preparat som har beviljats i Bulgarien, Ungern, Finland, Lettland och Estland. Ifrågavarande länder hänvisar till att inga andra alternativ är tillgängliga för bekämpningen.

I Finland har säkerhets- och kemikalieverket Tukes beviljat undantagstillstånd för användning av växtskyddsmedlet Buteo Start FS 480 för industriell betning av vårraps- och rybsfrön under växtsäsongen 2020.

Det verksamma ämnet flupyradifuron är nytt i EU och ersätter de förbjudna neonikotinoiderna. Preparatet saknar liknande skadliga effekter på pollinerare som neonikotinoider, motiverar Tukes sin ansökan.

Loppor orsakar allvarlig förstörelse i frönas gronings- och plantsättningsskede och det saknas alternativ för bekämpningen. Undantagstillståndet är en förutsättning för inhemsk odling av oljeväxter för produktion av växtoljor och proteinfoder, framhåller Tukes.