EU bekämpar ojust världshandel

EU-kommissionen har förbättrat unionens skydd mot ojust handel genom två stora reformer. Åtgärderna ska säkerställa möjligheten för EU:s exportörer att konkurrera på lika villkor. Två tredjedelar av åtgärderna gäller import från Kina.

SLC - Ciano D Enza2
Svår torka har drabbat norra Italien

En sådan svår torka som i vinter har de italienska bönderna sällan upplevt. Många har redan varit tvungna att börja bevattna fälten, trots vattenbristen.

SLC - D3 Ixtwb Waaawioh
EU-parlamentet vill höja stödtaket till 100.000 euro

EU-parlamentets jordbruksutskott antog på tisdagen förslaget till nästa CAP-reform. En majoritet i utskottet röstade för ett stödtak på 100.000 euro per gård med möjlighet till avdrag för hälften av lönekostnaderna.

SLC - 46242865025 3D92B91144 O 1
Kaotiska Brexit-utsikter för det brittiska jordbruket

De senaste veckornas politiska debatt om Brexit har varit minst sagt kaotisk. En avtalslös Brexit vore katastrofal för det brittiska jordbruket, varnar den brittiska producentorganisationen NFU:s ordförande Minette Batters.

EU förbereder en hård Brexit

Än så länge finns det chanser att avvärja en hård Brexit, men tiden börjar bli knapp. EU-kommissionen har redan färdigställt planerna på ett brittiskt utträde utan avtal.

SLC - D2 R0 W7 Ws Aazu Gk
Spaniens landsbygd utarmas och töms på folk

Flera tiotalstusen människor demonstrerade på söndagen i Madrid mot den dramatiskt tilltagande flykten från landsbygden. I Spanien ökar antalet ödelagda byar och hela orter läggs till och med ut till salu på nätet.

EU finansierar igen skolmjölk och -frukt

EU-kommissionen lanserade förra veckan sitt senaste program för mjölk, frukt och grönsaker i de europeiska skolorna för läsåret 2019-2020.

SLC - E4024
Importerade ekoprodukter kontrolleras bristfälligt i EU

EU:s kontrollsystem för ekologiska produkter har blivit bättre de senaste åren, men ännu kvarstår flera problem. Kontrollen i medlemsländerna, tillsynen av importerade produkter och spårbarheten uppvisar brister, kritiserar EU:s revisionsrätt.

Frankrike vill sätta växtskyddet på recept

Hanteringen av växtskyddsmedel inom jordbruket borde i framtiden bli receptpliktig. Försäljning och rådgivning ska separeras. Det anser de franska myndigheterna för miljö och jordbruk på basen av en konsekvensanalys.

SLC - Windpark Mit Kuehen Quer
Vindkraften dödar insekter hävdar tysk forskningsrapport

De många vindkraftverken i Tyskland kan bidra till insektsdöden. Enligt en rapport som har utarbetats av tyska rymd- och flygexperter, massakreras upp till 1.200 ton insekter per år i landets 31.000 vindmöllor.

SLC - 9630 2 Web
Danska livsmedel blir klimatneutrala före 2050

Den danska livsmedelsbranschen ska bli föregångare inom klimatneutral produktion av livsmedel. Vi behöver innovativa lösningar och ny teknologi för att mätta alla munnar, säger L&F:s administrativa chef Anne Lawaetz Arhnung.

Danmarks ekoareal steg över tio procent

Den ekologiskt odlade arealen utgör redan mer än tio procent av Danmarks hela jordbruksareal. Under fjolåret ökade den danska ekoarealen med hela 14 procent, enligt statistik från Landbrugsstyrelsen.