Jordbruk EU

Den gröna given
kan åsidosätta CAP

Den gröna given ska bli EU:s främsta prioritet, lovar den nya kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Men klimatskyddet får inte köra över jordbrukspolitiken, varnar den tyska EU-politikern Norbert Lins.

Förra veckan presenterade kommissionen sitt nya arbetsprogram för 2020. Enligt Ursula von der Leyen ställer EU upp sex huvudpunkter. Som första punkt noteras EU:s gröna giv för ett klimatneutralt Europa.

I en kort sats lovar kommissionen att gynna sina jordbrukare med strategin ”från jord till bord”. EU ska stöda jordbrukarna i deras jobb att leverera trygga livsmedel av hög kvalitet till ett rimligt pris på ett mer hållbart sätt.

Det har föranlett några kommentarer av den tyska EU-parlamentarikern Norbert Lins (EPP). Synpunkterna är intressanta, eftersom Lins har en viss tyngd i egenskap av ordförande för parlamentets jordbruksutkott.

På sin hemsida medger Lins att den gröna given är viktig med tanke på målsättningarna för ett klimatneutralt EU. Men Lins anklagar också kommissionen för att strunta i färdigt förhandlade frågor inom den gemensamma jordbrukspolitiken.

Enligt Lins borde kommissionen trimma CAP till ett effektivt verktyg för att möta utmaningar som stämmer överens med målen i den gröna given. Lins kräver ett bättre samarbete av kommissionens videordförande Frans Timmermans.

Timmermans är arkitekten bakom den gröna given. De nya reglerna berör framför allt jordbruket och landsbygden, som förtjänar en aktiv plats vid förhandlingsbordet inom kommissionen, parlamentet och samhället, inskärper Lins.

Nya uppgifter för jordbruket går inte ihop med en sänkt budget utan rimlig uppskattning för producenterna, kritiserar Lins. Jordbruksutskottet ska aktivt att se till att alla aktörer utrustas med likvärdiga rättigheter och skyldigheter, lovar Lins.

Ännu vet man inte mycket konkret om den gröna given. Hittills har det mest handlat om målsättningar och bollande med siffror. Kommissionen har utlovat fler detaljer i slutet av februari.