Eu Journalister
Över 1.100 gäster deltog i de möten som JSM ordnade i Finland. Ministeriet ordnade också gårdsbesök i södra Finland för såväl ministrar som journalister, bland annat till en mjölkgård samt ett skogsbruk. ARKIVFOTO
Jordbruk Skogsbruk EU

Finlands EU-ordförandeskap
gick som det skulle

Finlands tredje EU-ordförandeskap gick enligt förväntningarna, berättar jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio. De största framgångarna inom JSM:s förvaltningsområde uppnåddes inom fiske- och skogssektorerna.

– Det gick som det skulle och jag är stolt över arbetet som gjordes inom vårt förvaltningsområde, säger Husu-Kallio.

Samtidigt måste man komma ihåg i vilken period Finland tog över ordförandeskapet.

– Den nya kommissionen inledde arbetet först i december, och inte i november som tänkt. I den situationen fanns det inte kapacitet för att komma längre till exempel i lagstiftningsfrågor, men vi är nöjda med helheten.

CAP-reformen framskred också enligt planerna, trots att stora beslut inte kunde fattas.

– Finansieringsramen är det som avgör hur CAP kommer att se ut, och därför kunde inget mera konkret bestämmas i det här skedet, säger Ahti Hirvonen, enhetschef för EU-koordination vid JSM. Vi är däremot nöjda med hur processen drevs framåt, bland annat gällande miljö- och klimatmålen samt överföringar av medel mellan pelare ett och två.

Fiskekvoterna slogs fast

Vid det sista mötet i rådet för jordbruk och fiske under Finlands ordförandeskap nådde EU en politisk överenskommelse om fiskekvoterna för Atlanten 2020.

– Finland hade ett stort ansvar i beslutet om fiskekvoterna, säger Risto Lampinen, enhetschef för fiskerinäringen vid JSM. Vi höll hårdare på de hållbara nivåerna än kommissionen.

Förväntningarna var höga, eftersom EU:s centrala mål var att fram till slutet av året säkra att fiskebestånden nyttjas på ett hållbart sätt. Också företag och miljöorganisationer förväntade sig ett resultat.

– Vi uppnådde hållbara kvoter för så gott som alla fiskarter, säger Lampinen. Tyvärr fäste sig miljöorganisationerna endast vid de kvoter där man blev tvungen att kompromissa.

Dessutom kom man överens om villkor som förbättrar selektiviteten hos redskap i vissa områden, så att det fiske av andra fiskarter som är på en hållbar nivå kan fortsätta.

– För Östersjöns del gjorde man ett svårt men mycket nödvändigt beslut, säger Husu-Kallio. Tack vara fiskekvoterna kommer 99,4 procent av fångsten från Nordsjön och Östersjön att komma från hållbara källor.

Nästan 100 möten

Sammanlagt hölls nästan 100 möten under ordförandeskapet, de flesta i Bryssel.

Över 1.100 gäster deltog i de möten som JSM ordnade i Finland. Ministeriet ordnade också gårdsbesök i södra Finland för såväl ministrar som journalister, bland annat till en mjölkgård samt ett skogsbruk.

Finland lyfte också fram skogarnas roll i den gröna given (Green Deal), säger skogsråd Heikki Granholm.

– Det blev inte oklart för någon vilket land som kan det här med skogsfrågor.

Arbetet med EU:s skogsstrategi kom också igång, och en gemensam vision uppnåddes. Åtgärdsprogrammet för den gällande strategin löper ut 2020, och arbetet fortsätter nu under Kroatiens ledning.