SLC - Julia Kloeckner Portrait Cdu 2
Tyskland satsar miljarder på skogar och kolsänkor

De tyska skogarna mår igen illa. Landets jordbruksminister Julia Klöckner är bekymrad över läget och har sammankallat ett toppmöte om skogen i september. Hon är beredd att satsa 1,5 miljarder euro för att rädda skogarna.

EU-kommissionen reagerar på torkan och lovar betala ut stöd tidigare

EU-kommissionen reagerar på torkan och lovar betala ut en del stöd två månader tidigare än normalt. Kommissionen har precis gett klartecken för att betala ut 70 procent av de direkta stöden samt 85 procent av landsbygdsutvecklingsmedlen före mitten av oktober. Det här gör man för att förbättra jordbrukarnas betalningsförmåga.

Stabila priser råder inom EU:s mejerisektor

Mjölkpriset i EU befinner sig i ett stabilt läge. I sin senaste rapport om mejeriernas invägningspriser i juni 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Det lugna läget väntas hålla i sig, förutsatt att ingenting oväntat händer.

EU-gris slår rekord inom exporten till Kina

EU:s export av griskött och tillhörande produkter ökar lovande. Från januari till maj 2019 ökade exporten med mer än 15 procent till 1,88 miljoner ton slaktkroppar. Mest ökar exporten till Kina medan handeln med USA backar rätt ordentligt.

Schweiz tillåter drönare för besprutning av grödor

Schweiz har som första land i Europa antagit regler för besprutning av växtskyddsmedel från luftburna multikoptrar. Metoden uppges vara betydligt exaktare än besprutning från helikoptrar och konventionella fläktsprutor, exempelvis i vinodlingar.

EU-kommissionen reagerar på torkan och lovar betala ut stöd tidigare än normalt

​EU-kommissionen reagerar på torkan och betalar ut en del stöd två månader tidigare än normalt.

SLC - Ffw Dsc05359 Webben
Superhetta i Europa antände åkrar och maskiner

Hettan ställer till med problem på den europeiska kontinenten. Grödorna hotas av torka och otaliga jordbruksmaskiner har fattat eld och totalförstörts. EU-kommissionen lovar lättnader som kompensation.

Ledarsticket: EU behöver modernare gentekniklagstiftning

Europa behöver få använda moderna växtförädlingsmetoder för att vårt jordbruk ska kunna konkurrera på en global nivå.

SLC - Staerkelsepotatis Vaexthus Webben
Europeiska forskare kräver grönt ljus för gensaxen i EU

En bred front av europeiska forskare kräver en modernare gentekniklag, som tillåter gensaxen som verktyg inom växtförädlingen.

SLC - Grenell 43087084 Webben
USA kräver friare tillträde för agrarprodukter till EU

En ny handelskonflikt hotar att segla upp mellan USA och EU. USA-regeringen är missnöjd med EU:s tullpolitik och efterlyser ett fritt tillträde till den europeiska livsmedelsmarknaden. Detta har konsekvent varit en röd linje för EU.

SLC - Theresa Villiers Webben
Villiers blir brittisk landsbygdsminister

Juristen Theresa Villiers blir ny landsbygds- och miljöminister i premiärminister Boris Johnsons brittiska regering.

ASF har påträffats på grisgård i Slovakien

​Slovakien har som tionde EU-land drabbats av afrikansk svinpest.