Jordbruk EU

Tyska jordbrukare
raggar hjälp på nätet

Sparrisodlarna i Tyskland och Frankrike är förtvivlade. De rådande karantänbestämmelserna håller erfarna, utländska jordbruksarbetare på avstånd. Nu hoppas odlarna på frivilliga amatörer som anmäler sig på nätet.

Under normala år kommer 300.000 säsongarbetare till tyska jordbruk för att plantera sparris och hjälpa till i grönsaks- och jordbruksodlingar. I år är det tunnsått med arbetskraft. På många gårdar är säsongen i fara.

Mest akut är sparrissäsongen. Våren är tidig och sparrisen ska sättas i jorden. Därefter behövs folk som kan hacka sockerbetor och rensa grönsaksland. I maj startar jordgubbssäsongen på allvar.

Nu har jordbruksministeriet i samarbete med jordbrukarnas maskinring etablerat en webbplats där intresserade amatörer kan anmäla sitt intresse. Många nappade genast på kroken.

Efter några dagar hade redan 36.000 personer anmält sig till de deltagande gårdarna. Jordbruksminister Julia Klöckner är imponerad över det stora intresset, som sannolikt också beror på att många arbetstagare har blivit utan jobb i krisen.

Det finns gott om intresserade aspiranter inom restaurang- och andra servicebranscher som har permitterats från jobbet. Studeranden och i viss mån flyktingar kan också ta ett tillfälligt jobb inom jordbruket utan byråkratiska problem.

I Frankrike behöver odlarna omkring 150.000 frivilliga personer som kan hjälpa till på åkrarna. Enligt jordbruksminister Didier Guillame har responsen varit stor. Människorna vill visa sin solidaritet och göra nytta för sitt land, tillägger ministern.

Ett problem är den bristande erfarenheten hos de frivilliga personerna, som för det mesta saknar kännedom om det hårda jobbet på åkern. I vanliga fall anlitar bönderna ofta samma säsongarbetare från år till år.

Den tyska producentorganisationen Deutscher Bauernverband väntar och ser hur det går. Producentbasen Joachim Rukwied är en aning skeptisk. Stampersonal som kan jobbet är nog bättre, befarar han i en intervju för Frankfurter Allgemeine Zeitung.