49697674562 Fc971A655C O
EU:s jordbruksministrar diskuterade marknadsproblem på en videokonferens under ledning av ordförandelandet Kroatiens jordbruksminister Marija Vučković. Foto: Borna Filic/Pixsell/EU2020
Jordbruk EU Marknad

EU bevakar agrarmarknaden
och förbereder nya krisåtgärder

De krisdrabbade sektorerna inom EU-jordbruket kan räkna med ett starkt stöd från kommissionens sida. Det lovade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski senaste vecka inför ländernas jordbruksministrar. Många länder efterlyser bland annat stödköp.

Wojciechowski försäkrade att kommissionen ytterligare har skärpt sin observation av marknaderna för jordbruksprodukter och handel med livsmedel. EU:s marknadsbevakning uppdateras regelbundet.

Den polska agrarkommissionären lovade flera akuta åtgärder för att stöda jordbruket. Tidsfristen för ansökningar om jordbruksstöd förlängs med en månad och utgår nu den 15 juni i stället för den 15 maj.

Förlängningen har redan beviljats Italien. De övriga medlemsländerna kan räkna med en motsvarande förlängning inom kort. Kommissionen ska avveckla de byråkratiska hindren i brådskande takt.

Under de nyligen antagna tillfälliga reglerna kan producenterna räkna med ett högsta stödbelopp på 100.000 euro per gård. Företag inom livsmedelsförädling och marknadsföring kan tilldelas upp till 800.000 euro.

EU-länderna har varierande önskemål

Wojciechowski påminde också om de så kallade de minimis-stöden. Denna typ av nationella stöd kan på ett obyråkratiskt sätt beviljas jordbrukare utan förhandsgodkännande från kommissionens sida.

Taket för de minimis höjdes nyligen till 20.000 euro och i särskilt svåra fall kan 25.000 euro beviljas. Därmed kan det sammanlagda nationella stödet per gård stiga till 120.000 euro eller till och med 125.000 euro.

EU-ländernas jordbruksministrar redogjorde för fältets olika problem via videokonferens, som nu har blivit gängse rutin inom EU. Ministrarna oroade sig särskilt över hotande prisfluktuationer och stängda marknader.

Finlands jordbruksminister Jari Leppä betonade vikten av att EU:s inre marknad fungerar. Många gårdar är beroende av utländsk arbetskraft och utländska produktionsinsatser. Stängda gränser försvårar den finländska grönsaks- och bärproduktionen.

Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger befarade störningar då konsumenternas beteende förändras. Man äter inte ute som tidigare och detta märks tydligt på marknaden för nötkött. Problemet kunde stävjas med marknadsstabiliserande åtgärder.

Klassiska åtgärder som privat och offentlig lagring kan hjälpa, menade Köstinger. Polen krävde på mötet interventionsåtgärder för mjölkprodukter och kött. Italien förespråkade kraftiga ekonomiska stödåtgärder och alla tänkbara former av marknadsintervention.

Tyskland går emot stödköp

Frankrike, Portugal, Irland och Rumänien uppmanade kommissionen att överväga lättnader i form av prisstöd. Wojciechowski lovade att utreda möjligheten men varnade för förhastade slutsatser.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner ställde sig skeptisk till offentliga stödköp av nötkött och skummjölkspulver. Hon anser att åtgärden i detta skede inte är nödvändig. Desto viktigare är att trygga en fri lejd för leveranserna inom EU.

Enligt kommissionen har restaurangernas bortfall i viss mån kompenserats av en växande butiksförsäljning. Frukt och grönsaker går bättre åt än tidigare. Efterfrågan på kött och mejeriprodukter har i stort sett förblivit stabil.

Mejerikoncernerna har åtminstone hittills klarat sig rätt bra. Å andra sidan lider mejerisektorn av den omtalade bristen på container i hamnarna. Fenomenet bromsar upp branschens export, noterar kommissionen.