SLC - 20190710 Ep 090596 A Bbo 009
CAP-reformen skjuts upp ett år - eller kanske två

Innan det är klart hur Brexit kommer att se ut blir det inga diskussioner eller beslut om EU:s jordbruksbudget för nästa år. Det konstaterar Paolo de Castro, som är ansvarig för jordbruksutskottets förhandlingar.

Förskotten på kompensationsersättning, miljöersättning och ekoersättning höjs hösten 2019

Livsmedelsverket kommer att betala en större andel än väntat av 2019 års kompensationsersättning, miljöersättning och ersättning för ekologisk växtproduktion i oktober-november. I förskott på ersättningarna betalas 85 procent av ersättningsbeloppet i stället för 75 procent som meddelats tidigare.

SLC - Leyen Eu
Kandidatlistan nästan klar för nya EU-kommissionen

Hittills har 25 medlemsländer nominerat sina kandidater för nästa EU-kommission under ledning av Ursula von der Leyen. Kandidaterna från Italien och Frankrike är däremot ännu inte utsedda. Polen måste söka en ny kandidat för posten som agrarkommissionär.

Polsk EU-kommissionär vill inte sköta jordbruket

De flesta EU-länder har redan utsett sina kandidater för nästa EU-kommission. Posten som agrarkommissionär har erbjudits Polen, men Polens kandidat vågar inte ta emot jobbet.

SLC - P038064 196793
Phil Hogan läxar upp Boris Johnson för dålig stil

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan har skarpt kritiserat Boris Johnsons brexitpolitik. Enligt Hogan är den brittiska premiärministern Johnson en fara för både den irländska fredsprocessen och relationerna till EU.

USA erbjuder britterna ett ”storartat” handelsavtal

Relationerna mellan Storbritannien och resten av EU har sällan varit så miserabla som nu. Ifall britterna bryter med EU, lockar president Donald Trump med ett ”fantastiskt och storartat” handelsavtal.

SLC - Apis Mellifera Mellifera 06
Genbank ska bevara hotade biarter i Europa

Mångfalden av bin är större än man kunde tro. För att upprätthålla mångfalden grundas Europas första genbank för honungsbin.

SLC - Lpx 156320
EU-kommissionen nobbar Österrikes glyfosatförbud

I slutet av juni röstade en majoritet i det österrikiska parlamentet igenom ett totalförbud mot ogräsmedlet glyfosat. EU-kommissionen reagerade raskt. Förbudet bryter klart mot gällande EU-rätt, lyder hälsningen från Bryssel.

SLC - Ecacqty Xo Aenye Y
Varannan brittisk gård kan försvinna med brexit

Mer än hälften av alla brittiska gårdar riskerar att stryka med om premiärminister Boris Johnson förverkligar sin plan för en avtalslös brexit. Det hävdar en rapport som har skrivits av en tidigare chefsekonom hos producentorganisationen NFU.

SLC - 48488569922 02A72D191B O
Regeringen i London kalkylerar med matbrist

En avtalslös brexit kan leda till kaotiska förhållanden med brist på livsmedel, mediciner och bränslen. Social oro är också sannolik. Det framgår av ett hemligt dokument från den brittiska regeringen, som citeras av tidningen Sunday Times.

SLC - Lpx 154873
Svag äppelskörd väntas i Europa

Efter fjolårets rekordstora äppelskörd i EU är årets skördeförväntningar betydligt mer pessimistiska. Frost, hagel och torka på många håll har farit fram i äppelplantagerna, särskilt i de östra delarna av Europa.

SLC - Italien 1
Tornados och hagelstormar plågar Italiens jordbruk

Vädret fortsätter att slå hårt mot Italien och dess jordbruk. På bara en vecka har två tornados och svåra hagelstormar orsakat skador för tiotals miljoner euro.