Royal Flora Holland
Medarbetare vid RoyalFloraHolland har börjat förstöra blommor som inte kan säljas under coronakrisen. FOTO: RFH
Jordbruk EU

Hollands blomsterhandel
störtar in i en häftig kris

Den holländska blomsterhandeln har drabbats sällsynt hårt av coronakrisen. Efterfrågan på blommor har rasat under några få dagar. Producenterna måste dagligen förstöra miljoner tulpaner, rosor och krysantemer.

Tulpansäsongen har nyligen startat i Nederländerna. Timingen är den sämsta möjliga för nu slår coronakrisen fullt ut på marknaden. Efterfrågan på blommor är praktiskt taget obefintlig. Priserna har rasat till en bottennivå.

Producenterna har inget annat val än att förstöra miljoner blommor som inte går att sälja. Det är första gången som vi måste ta till så drastiska åtgärder, uppger en talesperson för landets och världens största blomsterauktion RoyalFloraHolland.

Existensen står på spel, odlarna är förtvivlade. Situationen på marknaden är dramatisk. Under de senaste två veckorna har priserna fallit med hälften. Senaste fredag måste 20 procent av utbudet förstöras i brist på köpare.

Nödstrategi misslyckades

Ännu förra veckan försökte blomsterauktionen ransonera utbudet för att upprätthålla en dräglig prisnivå. Högst 30 procent av utbudet av blommor och prydnadsväxter fick läggas ut till försäljning.

För trädgårdsväxter gällde en procentsats på maximalt 75 procent. Blommor och plantor i kvalitetsklasserna A2 och B fick inte alls säljas. Auktionen prövade försäljning utan budgivning. Men prisnivån fortsatte att försvagas.

Auktionen förändrade sitt koncept för att tillmötesgå producenter som är aktiva inom direktförsäljning, eftersom denna sektor praktiskt taget hade råkat i stiltje. Nödåtgärderna skärptes utan framgång under de påföljande dagarna.

Problemet är det totala bortfallet av en marknad. Köparna har andra problem att tampas med och har varken tid eller råd att tänka på nya blommor i en osäker vardag. Branschen rasade med en gång ned i en djup kris.

Ingen vågar längre vänta på bättre tider. Experterna befarar att situationen förvärras. Bara några veckor återstår till morsdag, då exporten sätter in på allvar. Under normala år ligger värdet av produktionen mellan 150 och 200 miljoner euro per vecka vid den tidpunkten.

Enligt RoyalFloraHolland kunde krisen inte infalla vid en olämpligare tidpunkt. I dessa dagar måste odlarna förtjäna pengar. Inom de närmaste veckorna postas energiräkningen till producenterna, som står inför ett akut likviditetsproblem.

Vädjar om nödkrediter

Blomsterbranschen hoppas nu på regeringen och bankerna. Nödfallskrediter och liknande former av stöd måste till för att förhindra att sunda företag kraschar. Hela branschen vädjar till staten och kreditinstituten.

Odlingen av prydnadsväxter är Nederländernas tredje största exportindustri. Vid sidan av Amsterdams flygplats Schiphol och Rotterdams hamn fungerar Nederländerna dessutom som ett internationellt nav för den globala handeln med prydnadsväxter.

Nederländerna står för 35 procent av branschens globala export. Landet exporterar blommor och plantor till ett värde av mer än sex miljarder euro per år. Omkring 150.000 personer är sysselsatta inom blomstersektorn och anslutna näringar.

Produktionen av prydnadsväxter är en ovanligt ömtålig näring som saknar motsvarighet på annat håll. Branschen producerar färska dagligvaror som måste saluföras i realtid. Blommorna går inte att lagra för senare bruk.