Jordbruk EU

EU kräver resefrihet
för säsongarbetare

Personer som arbetar inom livsmedelsproduktionen ska obehindrat få resa över gränserna för att sköta sitt jobb. Det fastställer EU-kommissionen i en ny riktlinje för yrkesgrupper som är nödvändiga för bekämpningen av coronaviruset.

Därmed reagerar kommissionen på de illa samordnade åtgärderna då gränskontroller nyligen inrättades mellan länderna. Resultatet blev ett trafikkaos med långa köer som försvårade passagen över gränserna.

Enligt kommissionen är det förståeligt att medlemsländerna inför interna gränskontroller för att begränsa spridningen av coronaviruset. Men samtidigt är det nödvändigt att yrkesgrupper med viktiga funktioner kan ta sig fram utan fördröjning.

Sådana yrkesgrupper är personer som arbetar inom hälso- och sjukvård, livsmedelssektorn, forskare inom hälsorelaterade branscher, installatörer av medicinteknisk apparatur, brandmän, poliser och transportarbetare.

När det gäller säsongarbetare inom jordbrukssektorn ska medlemsländerna kommunicera med varandra om sina olika behov på teknisk nivå. Det är nödvändigt med förfaranden som tillåter en smidig passage över gränserna, påpekar kommissionen.

Säsongarbetare inom jordbruket utför viktiga uppgifter under planering, skörd och skötsel av grödorna. I en sådan situation ska ifrågavarande personer behandlas som kritiska yrkesgrupper, heter det i riktlinjens motiveringar.

Kommissionen uppmanar medlemsländerna att införa snabba gränsrutiner som underlättar en smidig passage. Enligt riktlinjerna borde länderna undvika dubbla gränskontroller på vardera sidan om gränsen.

De erforderliga hälsokontrollerna får inte heller bli oproportionerligt krångliga.

Ifall mätningar av kroppstemperaturen utförs, ska denna genomföras elektroniskt inne i bilen. Gränsöverfarten ska underlättas genom snabbfiler.