Jordbruk EU

EU uppmanas senarelägga
strategin från jord till bord

EU-parlamentets konservativa EPP-grupp uppmanar kommissionen att senarelägga lanseringen av den tilltänkta ”Från jord till bord”-strategin. Tidpunkten är olämplig med tanke på den pågående coronakrisen.

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle från jord till bord-strategin (Farm to Fork, F2F) presenteras av EU-kommissionen den 25 mars. Därefter flyttades presentationen fram med en dryg månad till den 29 april.

Det är alldeles för tidigt med tanke på den pågående coronakrisen, anser EPP, som är den största gruppen i parlamentet. Enligt EPP:s jordbrukspolitiska talesman Herbert Dorfmann är det nu helt fel tidpunkt att lägga fram nya och radikala förslag för jordbruket.

Informationen om F2F-strategin har hittills varit knapphändig. I offentligheten ryktas det om nya regler och begränsningar för användning av växtskyddsmedel och kemiska gödselmedel.

Kommissionen vill också gynna uthålligare jordbruksmetoder, främja precisionsjordbruk och reducera användningen av antibiotika. Boskapsproduktionens kolavtryck och nedsmutsningen av vattendrag ska också sättas under lupp.

F2F-strategin är en del av kommissionens gröna giv för ett klimatneutralt Europa. Men EPP framhåller att de europeiska producenterna framför allt behöver arbetsro för att tackla dagens svåra situation.

Fel tidpunkt för reformer

Det är inte riktigt att nu föreslå skärpta regler för Europas bönder, understryker Dorfmann. Vi står inför jordbrukssektorns svåraste kris sedan flera decennier. Producenterna måste tackla oförutsedda utmaningar och befinner sig i svårigheter.

Dorfmann framhåller att hela jordbrukssektorn påverkas av coronakrisen. EU borde därför ha förstånd att låta bönderna sköta sitt jobb i fred. Under de närmaste månaderna behöver jordbruket hjälp för att återhämta sig efter krisen, inskärper han.

EPP-gruppen uppmanar kommissionen att skjuta fram sin F2F-strategi till en lämpligare tidpunkt, åtminstone över sommaren. Politikerna borde i stället ta nya initiativ som återupprättar producenternas arbets- och marknadsförhållanden.

Jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins (EPP) gav via twitter sitt stöd till initiativet. Enligt Lins är det nu viktigt att lyssna till branschens aktörer. I dessa tider måste livsmedelskedjan tryggas med alla medel, understryker Lins.