Jordbruk EU

Östeuropa kritiserar
kommissionens gröna giv

EU-kommissionen vill driva igenom sin gröna giv för klimatet trots coronakrisen. Samtidigt växer motståndet i flera östeuropeiska länder. Tjeckien och Polen anser att EU inte har råd med nya klimatåtgärder i det rådande läget.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller fast vid sina planer på ett klimatneutralt Europa fram till 2050. Hon anser att EU globalt måste gå i täten för att nå de eftersträvade klimatmålen.

Kostnaderna för det kompletta programmet för hållbara investeringar uppskattas av kommissionen till minst en biljon euro för det kommande årtiondet. Pengarna borde skrapas ihop via såväl EU:s budget som utomstående finansinstrument.

Den gröna given börjar nu generera motstånd i Östeuropa. Polen har redan tidigare sagt ifrån att landet inte kommer att medverka till hundra procent. Tjeckien och Ungern uttrycker starka förbehåll.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis uppmanar kommissionen att glömma den gröna given. I stället borde EU reagera på de svåra följderna av coronakrisen, som kommer att kosta enorma summor.

Det polska regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa) har sänt ett brev till von der Leyen, rådets ordförande Charles Michel och parlamentets talman David Sassoli med kravet att skjuta upp den gröna given.

Ursula von der Leyen håller däremot fast vid sina planer. Hon vill utveckla EU genom massiva satsningar på digitala lösningar som bygger på ren teknologi. Klimatförändringen upphör inte på grund av ett virus i omlopp, tillägger hon.

EU-kommissionens viceordförande, den holländska socialdemokraten Franz Timmermans, vill inte heller avvika från den gröna given. Det kommer bättre dagar. Därför ska vi jobba vidare på ett bättre skydd för vår planet, skriver Timmermans på Twitter.