Regeringen har planer på att höja skogsavdraget till 75 procent enligt ett lagförslag som skall gå till riksdagen i mitten av april.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Skogsplantering och röjning är arbeten som många skogsägare själva kan utföra, betonade verksamhetsledare Torbjörn Björkman när Ålands skogsvårdsförening i slutet av januari ordnade en grundkurs som särskilt riktade sig till nya skogsägare.

Skogsbruksingenjör Kennet Berndtssons åländska bolag SkogAx blir samarbetspartner och delägare i företaget Naturskog AB i Sverige som i sin tur köper in sig som majoritetsägare i SkogAx.

Ålands landskapsregering har efter fjolårets ansökningsrunda tecknat 21 fredningsavtal som för tio år framåt skyddar totalt nästan 80 hektar åländsk skog. Markägarnas ersättning är 98.735 euro.

Plywoodfabriken i Joensuu har snurrat på i över ett århundrade. Idag är fabriken i UPM:s besittning och inriktad på fordonsgolv och isoleringsmaterial som produceras av lokal björk.

European Forest Institute (EFI) har som ändamål att koppla ihop forskning och kunskap om skogen med politiker och intressenter. Med fotfäste i Joensuu ligger institutets fokus på europeisk nivå, men ambitionerna är globala.

John Deere är världens största tillverkare av jord- och skogsbruksmaskiner, med över 75.000 anställda. Deere hittas på Fortune 100-listan och har verksamhet i över 70 olika länder. Det berättade Jaakko Aho som är produktionschef på John Deeres skogsmaskinsfabrik i Joensuu då unga lantbrukare besökte anläggningen under SLC:s skogsutbildning i januari.

Valtras N-serie kan vara osäker i skogsbruk, fastslår Traficom i ett färskt beslut, och kräver återkallningar av tillverkaren Agco. Bolaget är dock av annan åsikt och kommer att överklaga beslutet.

Naturresursinstitutet Luke släppte för ett par veckor sedan en rapport som säger att skogarna i Finland som helhet inte längre är en kolsänka. Virkestillväxten i skogen är fortsättningsvis större än avgången, det är marken som enligt Lukes beräkningar släpper ut mer kol än vad som binds. Det gör att skogen som helhet blir en utsläppskälla.

Ny forskning visar att förverkligandet av EU:s klimat- och biodiversitetsmål skulle kräva en minskning i avverkning som år 2035 skulle uppgå till 132 miljoner kubikmeter i jämförelse med basnivån. En fjärdedel av minskningen förväntas äga rum i de nordiska länderna. Åtgärden skulle leda till en produktionsökning på andra kontinenter, vilket betyder att den positiva inverkan på miljön skulle bli blygsam i förhållandet till kostnaderna. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogsägartema!

Januari lider mot sitt slut och deklarationerna för jord- och skogsbruk är ett högaktuellt tema igen. På det stora hela följer deklarationsjobbet samma mönster som tidigare år, men det finns några förändringar värda att uppmärksamma. Läs mer i LF:s Deklarationstema denna vecka!

Deklarationsarbetet inleds naturligast genom att anteckna jordbrukets inkomster och utgifter på sida 1 och 2 i blankett 2. Här följer några aktuella kommentarer om vissa enskilda skattepunkter.