SLC - Skogens Kapitalinkomst 24 Webben
Skogsbrukets deklaration

Försäljning som beskattas som kapitalinkomst i skogsbruket är förutom stockar och massaved också flis, vedklabbar och julgranar. Även inkomster av packade vedklabbar räknas hit. Inkomster från avverkningsrester, skogsbränslen, barrträdskvistar till dekorationer, plogkäppar och dylikt räknas även de som skogens kapitalinkomst. Förädlade skogsprodukter och hyror för skogsmark utgör däremot jordbrukets inkomst.

SLC - Komihag Momsredovisn 24 Webben
Mervärdesskattedeklarationen

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten ”Deklaration av skatter på eget initiativ”. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år.

SLC - Inlamning2 Coch2 Y 24 Webben
Deklarationsråd 2023 i veckans temanummer!

Det är igen hög tid att fundera på deklarationerna för jord- och skogsbruket. Det allra mesta följer samma stil som tidigare år, men det finns några saker värda att uppmärksamma. Läs mer i fredagens temanummer!

SLC - Skogsagare 2 A Webben
Prisskillnaden är så liten nu att Anders säljer massaved till energi

Det senaste året har virkespriserna varit betydligt högre än tidigare. Det gläder i synnerhet självverksamma skogsägare som Anders Sjöstrand. Lönsamheten med att arbeta i skogen är bättre nu än för några år sedan, säger han.

SLC - Energivirke 1 B Webben
Nu lönar det sig att utföra energiavverkning

Efterfrågan på energivirke är nu så pass stor att energiavverkningar kan gå på plus till och med utan stöd. Det är dels de höga priserna på fossila bränslen samt slutet på importen från Ryssland som inverkat på priserna. Energiavverkningarna är också bra för skogsvården. Om man har ytor med unga bestånd som tidigare försummats kan man inhämta en del av den tillväxt som gått förlorad.

SLC - Skogsbruk5 Sb
Stödbeloppen och stödvillkoren i nya Metka har fastställts

Stödnivåerna och de detaljerade stödvillkoren i det nya incitamentsystemet för skogsbruket, Metka, har nu fastställts. Statsrådet har beslutat att förordningen och lagen om det nya incitamentssystemet för skogsbruket som träder i kraft i början av 2024, meddelar Skogscentralen.

SLC - Skogsutredning 1 Webben
Skogsbrukets klimatrisker är stora på Åland

Utredningen ”Lönsamt och klimatsmart åländskt skogsbruk” som nyligen presenterades vid Ålands Skogsvårdsförenings höstmöte i Mariehamn visar att intäkterna från de åländska skogarna är betydligt lägre än i Egentliga Finland och Åboland. Men projektchefen Henry Schneider vid konsultföretaget Tapio ser ändå utvecklingsmöjligheter för det åländska skogsbruket.

SLC - Markagarmote 3 Webben
Möte mellan markägare och elbolag blottade inlösningslagens defekter

Då markägare och representanter från elbolaget Caruna möttes för en diskussion i Karis var känslan av maktlöshet påtaglig bland markägarna. Bolaget planerar en ny kraftlinje i trakten, vilket innebär inlösen av mark med tillhörande låga kompensationsnivåer. De närvarande markägarna försökte förklara sin kniviga situation som bägge parter dock kunde enas om att i slutändan beror på lagstiftningen.

SLC - Anders Portin
Skogsbruket står inför stora förändringar

Skogsbrukspolitiken och hur den påverkar skogsbruket stod på agendan när SLC:s skogsombudsman Anders Portin gästade SLC Åbolands och Finska hushållningssällskapets höstmöten nyligen.

SLC - Img 4578
EU vill samla information om skogsägarens planer

EU-kommissionen vill samla information om skogsägarnas planerade åtgärder som stöd för beslutsfattandet. Den gröna gruppen i EU-parlamentet efterlyser också mer kontroll över skogarna.

SLC - Tappinen Mallusjoki Metsa2
SLC:s skogsutskott: Det är mycket på gång nu!

Biodiversitetsstrategier, ekologisk kompensation och avskogningsförordningen låg i fokus då SLC:s skogsutskott hade möte den 23 november. Skogsaktualiteter både på förbunds-, nationell och EU-nivå lyftes fram av SLC:s skogsombudsman Anders Portin.

SLC - Img 6307
Tapios nya projekt: Lundarna avgörande då mångfalden skall tryggas

Under SLC:s skogsutskotts möte höll Petri Heinonen, som är Senior Advisor på Tapio, ett anförande om ett nytt projekt om lundar. Projektet leds av Tapio och eftersträvar att förbättra Skogscentralens skogsdata och sätta lundarna på kartan. Dessutom vill man få mera detaljerad information om olika lundtyper och hur de skall skötas för att kunna förbättra mångfalden.