SLC - Risutec Webben
Metsä Group och Risutec kombinerar markberedning till skotare på ett nytt sätt

Metsä Group och Risutec har tillsammans utvecklat en tilläggsanordning med vars hjälp man kan utföra markberedning med skotare samtidigt med drivning av hyggesrester. Detta ökar produktiviteten och bidrar till att minska på skogsbrukets fossila utsläpp.

SLC - Algjakt A Webben
Många jaktlag i Österbotten börjar vara klara med årets älgjakt

Älglicenserna minskade kraftigt på Kust-Österbottens område i år. Färre licenser innebär också att många jaktlag börjar vara klara med årets jakt. Finby jaktlag i Närpes försökte fälla den sista kon för två veckor sedan – men utan resultat.

SLC - Gtk Dikad Myr
Geodatamaterial om myrtyper täcker nu hela Finlands myrar och torvmarker

I Finland har man producerat det första öppna, landsomfattande geodatamaterialet om myrtyper, näringshaltsklasser och markanvändningsformer för myrar, uppger Geologiska forskningscentralen i ett pressutskick.

Ny infografik berättar om Finlands skogar och skogsägare

Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT har publicerat två infografiska sammanfattningar om skogsägarna och de finska skogarnas användning.

SLC - Flisning1
Konkurrensen om virket hårdnar – nu stor efterfråga på energived

En ökad efterfråga på energived har höjt priserna och gjort att energiveden blivit attraktiv på virkesmarknaden på bekostnad av massaveden. Det händer mycket nu inom skogssektorn, läs mer i fredagens LF-skogstema!

SLC - Robotbete 3 A
Robotmjölkning och betesgång i lyckad kombination

Robotmjölkning och en stor besättning är inget hinder för betesdrift. Det konstaterar mjölkproducenten Markus Gäddnäs, som haft djuren på bete ända sedan 1985. När mjölkningsrobotarna kom med i bilden var valet att fortsätta låta djuren gå på bete självklart.

SLC - Heisalajersey 3 Webben
Landets bästa jerseyko finns i Pargas

Mjölkproducenterna Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på ön Heisala i Pargas har för andra året i rad premierats för sitt avelsarbete. Också i år tilldelas de första pris i avelsandelslaget Fabas avelstävling i jersey-klassen. De belönas för att deras ko Ratamo för andra året i följd har landets bästa avelsvärde för rasen jersey.

SLC - Savander Webben
Jussi Savander är ny EU-expert på SLC:s Brysselkontor

Jussi Savander börjar som ny expert på SLC:s, MTK:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor. Han kommer att bevaka andelslagens och husdjurssektorns intressen.

SLC - Pavals 1 A Webben
Töftös nya mjölkbönder satsar först på full mjölktank

Med 40 mjölkande kor och en båsladugård från slutet av 1800-talet satsar Christian och Lisa Påvals på en framtid som mjölkbönder på åländska skärgårdsholmen Töftö.

SLC - Skullbacka 3 A Webben
Fortfarande tufft läge för landets dikoproducenter

I fjol på hösten konstaterade Marcus Skullbacka att priset på biffkalvar borde höjas med flera hundra euro för att täcka de stigande kostnaderna. Ett år senare står det klart att inte mycket har hänt. Kostnaderna är fortfarande höga och priset har inte rört på sig.

SLC - Spacerennes 1 Webben
Nooyens lyftbara golv under suggan visades fram på SPACE-mässan

Bland intressanta finesser på SPACE-mässan i Rennes i Frankrike under september återfanns nederländska Nooyens grisningsboxar med rörlig golvnivå under suggan. Nooyen kallar golvet för balansgolv i sin marknadsföring.

SLC - Spacerennes 2 1 Webben
Franska familjejordbrukare kräver prioritering av livsmedelsproduktionen

Genom mässområdet på SPACE i franska Rennes i september kom ett demonstrationståg marscherande viftande med Confédération paysannes gula flaggor. Det är en organisation som gjort sig till språkrör för familjejordbruket, i praktiken de mindre gårdarna i Frankrike.