Under de fyra senaste åren har fyra nya rödklöversorter godkänts i den officiella sortförteckningen. De inhemska sorterna Raisa och Selma godkändes år 2017 och Gandalf med ursprung i Norge år 2019. Det nyaste tillskottet är Peggy, en rikssvensk sort som upptogs i sortförteckningen år 2021.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Under de fem senaste åren har sex nya svingelsorter godkänts i den officiella sortförteckningen. Santtu och SW Tored godkändes år 2017 medan Vester, Vidvin och Cosmopolitan godkändes år 2019. Det senaste tillskottet är den inhemska rörsvingeln Eleanora, som upptogs i den officiella sortförteckningen år 2021.

Nya fältförsök vid SLU visar att det ger upp till fem gånger mer klimatnytta om mellangrödor används för att producera biogas och biogödsel än om de plöjs ner i jorden för att maximera markkolsinlagringen.

– Mångfald både i fråga om djur och natur är något jag vill se också i framtiden i gårdens skogar, säger Fredrik Pressler som förvaltar och driver Drägsby gård i Borgå. För mig är det viktigt att jag genom att sköta skogen kan kombinera bevarandet av mångfald, en god virkeskvalitet, en god ekonomi och en vacker miljö samtidigt som jag bidrar till att binda upp koldioxid, många saker som gagnar också andra.

Trots en utmanande vinter utan tjäle och med ömsom mjuka och även mycket hala vägar är det full fart i de åländska skogarna. Ålands Skogsindustriers såg i Godby kör dubbla skift.

PEFC Finland har fastställt de krav för skötsel och användning av skog som har utarbetats av standardarbetsgruppen och lämnar in utkastet till standard för en internationell PEFCbedömning. Efter att den internationella bedömningen är klar hösten 2022 införs de nya kraven inom skogsbruket och år 2023 genomförs externa revisioner i enlighet med dem.
Nu ska branschen vara initiativriktad. Utvecklingen och verkställandet av naturvård i ekonomiskogar, skogscertifiering och frivilliga skyddsmekanismer är basen, men också nya synvinklar krävs för att kunna undvika att andra fattar beslut istället för branschen, påpekar SLC:s skogsombudsman Viktor Harvio.
Den nationella skogsstrategin revideras under 2022. Den nya strategin ska styra Finlands skogspolitik och det allmännas skogsåtgärder fram till 2035, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

I fjol granskade Finlands skogscentral 950 områden för naturlig skogsförnyelse, sammanlagt 2 .350 hektar. Förnyelsen hade lyckats bra på drygt hälften av dessa förnyelseytor. Naturlig förnyelse används mest i tallskog, där det också lyckas bäst. Tidigare år har Skogscentralen granskat sådd- och planteringsytor, och där har resultatet varit bättre.

Finlands skogscentral har granskat skogsvägar som har byggts eller grundförbättrats med hjälp av statligt kemera-stöd. Underhållet av skogsvägar har utförts relativt bra i hela landet.
Webbsidan ”Proffs på vård av torvmarksskog” är ett självstudiematerial för skogsfunktionärer som vill lägga sig in i torvmarksskogarnas struktur och behandling och vilka miljöeffekter dikning och virkesproduktion orsakar. Materialet är tillgängligt för alla som söker mer kunskap om vård av torvmarksskog, inte bara skogsfunktionärer utan också skogsägare, studerande och myndigheter.

I höst inleder Metsä Groups nya tallsågverk i Raumo sin verksamhet. Nästa år öppnar den nya cellulosafabriken i Kemi. För markägarna i Österbotten är det positivt. Bolagets anskaffning av virke kommer att öka i landskapet, säger distriktschef Thomas Sundqvist. Läs mer om skogsbruket i fredagens temanummer!