SLC - Sorter Rodklover B Webben
Peggy är en ny rödklöversort

Under de fyra senaste åren har fyra nya rödklöversorter godkänts i den officiella sortförteckningen.

SLC - Skogsbilvagar 1 C Webben
Nytt projekt ska se över skogsvägnätet i Finland

Finlands skogscentral har startat ett projekt för att förbättra dåliga skogsbilvägar. En som har bra koll på vägarna i norra Österbotten är Staffan Molander på Molander Transport Ab i Pedersöre. Bolaget har sex timmerbilar i drift nästan dagligen. Läs mer i veckans Skogstema!

Mickels skog blir del av europeiskt videoprojekt

”Welcome to my forest” är en europeisk videokampanj, där skogsägare från olika länder berättar om sin skog. SLC representeras av Mickel Nyström i Korpo.

SLC - Kommentaren Nilsson B Webben
Kommentaren: Det här är skogsdata

Skogscentralen uppdaterar skogsdata kontinuerligt genom uppgifter om åtgärder som meddelas till Skogscentralen och genom att addera den årliga tillväxten. I framtiden försöker vi ta i bruk nya datakällor i uppdateringen, berättar Magnus Nilsson, skogsägare och skogsdatachef på Finlands skogscentral.

SLC - Bild Biomass Esa Aoes Medialab
Optisk mätteknik och rymddata ska effektivisera skogens värdekedja

Hur kan optisk mätteknik och satellitdata användas för att effektivisera den skogliga värdekedjans olika led – från markberedning, plantering och avverkning, till färdig träprodukt? Det vill Skogstekniska klustret, Adopticum och Vasa universitet ta reda på i ett nytt samverkansprojekt.

SLC - Falck Flis 1 Webben
Falck Service skulle vilja flisa mer

Vid flisterminalen bakom det tidigare andelsmejeriet i Sävträsk, Liljendal krossar Patrik Falcks flistugg femtio kubikmeter flis på mindre än en halv timme och fyller Kari Lahtinens vagn. När vagnen är fylld kör Kari Lahtinen i väg med lasset för leverans.

SLC - Barkborre Alfrida 1 Webben
Åländska skogsägare uppmanas ”hålla koll” på timmerskogarna

Efter stormen Alfrida för drygt två år sedan har skadeinsekten granbarkborre ökat kraftigt över hela Åland inklusive skärgården.

SLC - Sen Vindkraft A Webben
Besvär förhalar vindkraftsprojekt i Oravais och Nykarleby

År 2012 började markägare i Oravais och Munsala utreda möjligheterna för en vindkraftspark. Nu – snart tio år senare – har bygget inte kommit igång. Orsaken skrivs besvär och långa handläggningstider.

SLC - Ext H9R1520 Jw
Gemensam skötsel av skog och vilt kan ge mindre betesskador

Vilka hjortdjur och hur mycket föda som finns i ett område är avgörande för mängden skador på tall i ungskog. Det visar en ny avhandling från SLU som belyser vikten av en gemensam förvaltning av skog och vilt.

Avsevärt större mängder hjort- och rådjursbyte

Jaktsäsongen för vitsvanshjort och rådjur avslutades i mitten av februari. Bytet i hela landet var cirka 70.000 vitsvanshjortar och strax under 20.000 rådjur. Bytesmängderna var avsevärt större än tidigare, konstaterar Finlands viltcentral.

SLC - Img 4425
Nytt beskogningsstöd kan nu ansökas

Sedan första mars är det möjligt att ansöka om stöd för beskogning. Beskogningsstödet beviljas för annan än jord- och skogsbruksmark.

Kommunerna erbjuds kostnadsfri rådgivning om träbyggande

En ny rådgivningstjänst för offentligt träbyggande ska bistå kommunerna i deras frågor om träbyggande. Målet är att stimulera användningen av trä inom den offentliga sektorns byggande, något som stöder Finlands åtgärder för att minska utsläppen och bidrar till att Finlands klimatmål kan nås.