Pefc Julgranar B Webben
Odlingar av julgranar och pyntegrönt kommer att omfattas av den nya PEFC-standarden.
Tema

PEFC-standarden
omfattar nu också julgranar

Den nya PEFC-standarden innebär att också julgranar och träd för pyntegrönt, som odlas på exempelvis åkermark kan certifieras. Om odlaren är skogsägare och med i gruppcertifieringen via sin skogsvårdsförening kan också odlingarna av julgranar och pyntegrönt omfattas av den.

För att certifieringen ska vara meningsfull borde alla led i försäljningskedjan vara med i certifieringen, eftersom PEFC gäller hela kedjan igenom, inte bara odlaren. Det är samma sak i det traditionella skogsbruket.

Det här torde i alla fall inte vara något större problem i de fall där julgransodlarna säljer sina egna granar direkt till kunderna.

Att julgranar på åkermark kan PEFC-certifieras vilar på PEFC:s internationella standard som tillåter att kriterierna kan tillämpas på trädplantager.

När det gäller den finska nationella standarden har separata tillämpningsanvisningar ansetts nödvändiga för julgransodlingar.

Plantager med julgranar och pyntegrönt ska uppfylla kraven i den finska nationella standarden, men med några undantag.

Således behöver man till exempel inte anmäla om användning av skog, när man ska fälla julgranar för försäljning. När man i anslutning till en anmälan i vanlig skogsvård ska kunna påvisa att miljöaspekterna är klarlagda gör man det vid planeringen och anläggandet av odlingen, när det gäller julgranar.

Kraven på att lämna kvar naturvårdsträd och död ved gäller inte heller julgransodlingar. Däremot måste man se till att grupper av naturvårdsträd inte skadas i samband med skötseln av julgranarna.

Därutöver får man använda också andra trädslag än de som växer naturligt i Finland vid anläggande av odlingar för julgranar och pyntegrönt. Det undantaget finns i alla fall sedan tidigare.