Opinion Tema

Mykotoxiner bekämpas med noggrann ensilagetillverkning

Mykotoxiner, alltså mögelgifter, är giftiga föreningar som bildas i mögeltillväxt och kan förekomma bland annat i djurens foder. Som värst kan de förorsaka att djuren insjuknar, produktionssvinn och ekonomiska förluster.

Mykotoxiner kan bildas i fodret vid flera olika tillfällen, varför det krävs heltäckande hantering av foderproduktionen för att motverka dem.

Det är omöjligt att upptäcka mykotoxiner i foder utan analysering, eftersom de är osynliga, smaklösa och doftfria föreningar. Man kan inte på basen av med ögonmått skönjbart mögligt foder dra slutsatsen om fodret innehåller mykotoxiner, eftersom de kan bildas i fodret utan synligt mögel. Att analysera mykotoxiner i foder är utmanande och dyrt, och det är besvärligt att få ett representativt analysprov.


I Tuottava nautatilan nurmi-projektet kartlades förekomsten av mykotoxiner i nötgårdarnas ensilage. Nästan alla ensilageprov innehöll mykotoxiner, även om det var stor variation i halterna. I en del av proverna var halterna mycket små, men särskilt i prov från mögligt foder fanns mycket stora halter. På basen av resultaten är mykotoxinrisken i ensilage verklig.

För att motarbeta skador på djur är det viktigaste att förhindra att mykotoxiner bildas i foder. Mykotoxiner kan bildas redan när växten växer på åkern och fortsätta tills fodret delas ut. För att motverka att mykotoxiner bildas är centrala faktorer god odlingspraxis, noggrannhet vid ensilagetillverkningens alla skeden, snabb uttagningshastighet samt god utfodringshygien.

Till god odlingspraxis hör bland annat att beakta växtföljden, att odla växtarter och -sorter som är anpassade till de lokala förhållandena, att bekämpa växtsjukdomar, skadeinsekter och ogräs samt åtgärder som förhindrar att växtavfall hamnar i fodret som bärgas. Vid ensilagetillverkning bör särskild vikt fästas vid slåtterhöjden, så att det inte kommer jord i fodret som bärgas. Det bärgade fodret bör bevaras i syrefria förhållanden så snabbt som möjligt. Noggrann tillpackning, täckning och belastning av fodret spelar en nyckelroll. Syrefria förhållanden och lågt pH förhindrar tillväxten av många mögelsvampar som förekommer i ensilage och därmed även förekomsten av mykotoxiner.

Vid utfodring av djur bör användas enbart foder av god kvalitet, och mögligt foder bör inte ges alls. För att undvika det extraarbete som skämt foder förorsakar, att foder slösas, extra kostnader och möjliga problem som mykotoxiner, lönar det sig att satsa på att förebygga problemen ända från åkern till fodrets utfodring.


SKRIBENTER:
Katariina Manni
, forskare, Naturresursinstitutet
Arto Huuskonen, forskarprofessor, Naturresursinstitutet