Pahls2
– Vi skogsägare måste kanalisera virket dit vi får bäst betalt för det. Det ligger i alla skogsägares intresse att få ut bästa möjliga pris, säger Kenneth Påhls, styrelseordförande för Skogsvårdsföreningen Österbotten.
Tema

Efter importstoppet
finns förhoppningar på
stigande virkespriser

Efter kriget mot Ukraina är det slut på virkesimporten från Ryssland. Det innebär ett bortfall på 9-10 miljoner kubikmeter virke som förhoppningsvis ska ersättas med inhemsk råvara. Därmed finns hopp om att ökad efterfrågan ska avspeglas i virkespriserna.

För över en månad sedan gick Ryssland till attack mot Ukraina. Helt plötsligt pågår ett krig i Europa och i stort sett hela världen har nu infört sanktioner mot vår granne i öst. Så även Finland som därmed har stoppat virkesimporten från Ryssland.

– Vi vet inte hur morgondagen ser ut, men på grund av sanktionerna uppstår ett bortfall på 9-10 miljoner kubikmeter virke från Ryssland. Den virkesmängden ska ersättas med något annat och från skogsägarhåll hoppas vi naturligtvis att det ske med virke från Finland säger Kenneth Påhls, styrelseordförande för Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Enligt Påhls importeras främst björkmassa och flis från Ryssland. I Finland finns egentligen inga enhetliga björkområden utan den inhemska björkråvaran som används, kommer som en biprodukt vid övrig avverkning.

– Det blir svårt att ställa om den inhemska anskaffningen på kort tid och svårt att ersätta björkmassan med inhemsk. Men andra hälften av importen är industriflis och här har vi helt klart kapacitet att ta ut mer energived ur våra skogar, säger han.

Och fortsätter:

– Potential finns att öka uttaget på torvmarker, men problemet med dem är den korta drivningsperioden. Sett till hela landet kan vi ta ut mer, förutom i de sydöstra delarna av landet där avverkningarna tangerar det uthålliga uttaget.

Kostnadsökningen måste beaktas

Påhls kan som ordförande i Skogsvårdsföreningen Österbotten rf inte kommentera virkesprissättningen och därmed inte säga vad ett ur skogsägarperspektiv bra pris borde vara.

– Det enda jag kan säga att det nu borde finnas press på att virkespriserna höjs på grund av utbud och efterfrågan. Den förhoppningen har vi och man bör också beakta att kostnadshöjningen för drivning och transport har ökat och det är inte skogsägarna som ska stå för den kostnaden utan det ska marknaden betala, säger han.

Priset på massaved har varit stabilt i många år. Enligt statistik av Naturresursinstitutet Luke är kubikmeterpriset för alla massavedssortiment cirka 17-19 euro. Gällande leveranspris är medelpriset per kubikmeter mellan 32-33 euro.

Leveranspriset för energived är uppe i samma nivå som massaveden. Påhls ser ingen skillnad på hur råvaran används, om den används som råvara i industrin eller blir energi.

– Vi skogsägare måste kanalisera virket dit vi får bäst betalt för det. Det ligger i alla skogsägares intresse att få ut bästa möjliga pris. Så jag ser inget fel i att eventuell massaved säljs som energived. Flis är också viktigt för att minska koldioxidutsläppen och därmed är träbränsle också eftertraktat. Det är fri konkurrens om råvaran.

Just nu är priset för massaved betydligt högre i Baltikum, men på den marknaden fluktuerar priserna mer än i Finland. Men Påhls hoppas den yttre marknaden också på sikt ska avspegla den inhemska.

– Priserna här borde också avspegla den nivå som finns i våra närområden och på sikt finns mycket som tyder på att de börjar stiga också här, men när och med hur mycket vågar jag inte uttala mig om, säger han.