Finlands skogscentral börjar tillhandahålla ett nytt system som hjälper till att upptäcka och meddela om skogsskador. Döda träd och trädgrupper kan upptäckas med hjälp av allt exaktare satellitbilder, och i fortsättningen kan uppgifter om skadorna också skickas snabbt till skogsägarna. Projektet för skogsskadeobservationer finansieras av Business Finland, och företagen Koko Forest Oy och Sitowise Oy är Skogscentralens samarbetspartner i projektet.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


I naturskyddsområdet på Hasselholmens udde utförs naturvårdsarbeten i mars 2024. Dessa åtgärder som NTM-centralen i Nyland låter utföra förbättrar tillståndet för en ekologiskt värdefulla skogliga livsmiljöer.
Efter två höjningar av skogsägarnas virkespriser under 2023 redovisar Ålands Skogsindustrier en vinst på 1,47 miljoner euro. En ny prishöjning på hela sortimentet gjordes i början av det här året och nu har bolaget också tecknat avtal med nya exportkunder om ökad försäljning av hyvlat och impregnerat virke.

EU:s avskogningsförordning trädde i kraft 29.6.2023 och efter en övergångsperiod på 18 månader implementeras förordningen från och med 30.12.2024. Enligt förordningen är syftet att ”minimera unionens bidrag till avskogning och skogsförstörelse världen över, och på så sätt bidra till en minskning av den globala avskogningen” samt att ”minska unionens bidrag till växthusgasutsläpp och global förlust av biologisk mångfald”. Detta uppnås genom att säkra att ingen produktion sker på mark där avskogning eller skogsförstörelse ägt rum efter 31.12.2020.

Handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i Södra Finland (METSO-programmet) bidrog i fjol till att skydda sammanlagt nästan 10.000 hektar skogliga livsmiljöer, uppger Miljöministeriet.
Skogsägare kan ansöka om de nya stöden för skogsbruket (Metka) hos Skogscentralen från och med 1.3. Med stöden främjas en hållbar vård och användning av privatskogarna.

Vetenskapspanelen för skogsbioekonomi är en sektorövergripande och obunden expertpanel. Dess uppgift är att erbjuda forskningsrön som stöd för politiska beslut i skogsfrågor och för beredningen av beslut som rör skogarna samt för styrning av forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Panelen granskar skogsfrågor utgående från en hållbar värdekedja, alltså utifrån ekonomisk, ekologisk, social och kulturell hållbarhet.

Det har varit en lång och periodvis mycket kall vinter. Men de stora mängderna snö har också isolerat marken som inte frusit. Därmed har avverkningsarbetet haft en del utmaningar, men skogsmaskinentreprenör Kennet Storsjö klagar inte. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema!

Educa-mässan i mässcentrum i Helsingfors i mitten av januari är den givna mötesplatsen för utbildningssektorn i Finland. Också SLC och många andra närstående organisationer medverkade.

Blivande småbarnspedagoger från Åbo Akademi i Vasa fick uppleva inhemskt jordbrukande på närhåll den 8 februari. Dagens utflyktsmål var Bjarne Maras och Tomas Långgårds anläggningar i Vikby respektive Övermalax.
I en ny pro gradu-avhandling avlagd vid fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo akademi utreds jordbrukarnas relation till hållbarhet. Bakom arbetet, som är titulerat Jordbrukarens relation till hållbarhet, står Anna Brunell som själv vuxit upp på en bondgård i Österbotten.
Sedan Naturbruksskolan på Åland lades ner för ca tio år sedan har Åland inte längre någon utbildning inom jord- och skogsbruk. Men Ålands yrkesgymnasiums studiehandledare hjälper åländska ungdomar att hitta utbildningar på svenska utanför Åland.