Dsc 4138
Projektledaren Linda Sundman-Melin växlar över ledarskapet för Ekonomilaboratoriet till Daniel Englund om ett par veckor. Daniel Englund har nyligen premierats till årets agrolog av Österbottens agrologklubb.
Jordbruk SLC

Daniel ersätter Linda
som projektledare för
Ekonomilaboratoriet

Från den 21 november blir Ekonomilaboratoriets projektledare Linda Sundman-Melin moderskapsledig. Detta innebär att agrologen Daniel Englund över rodret för det tvååriga ÖSP-projektet.

Under de tre första veckorna i november arbetar Linda Sundman-Melin och Daniel Englund parallellt på ÖSP-kontoret i Vasa.

Därefter är det Daniel Englund som tar över styret av Ekonomilaboratoriet. Det tvååriga ÖSP-projektets huvudsakliga ambitioner är att inspirera jordbrukare till ekonomiskt nytänkande och helhetstänkande samt att skapa konstruktiva diskussionsforum i form av producentkaféer för olika sektorer.

– Till att börja med kommer jag främst att fokusera på att utföra enskilda konsulteringar och att bygga upp ett mentorprogram, säger Daniel Englund.

Daniel Englund är själv från Jakobstad. Han har utbildat sig till agrolog vid yrkeshögskolan i Seinäjoki och avlade examen där i juni 2020. Därefter har han jobbat med Naturresursinstitutets lönsamhetsbokföring på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.

– Jag valde att studera i Seinäjoki för att bli bättre på det finska språket. I mitt slutarbete fokuserade jag på Reijo Karhinens rapport kring det inhemska jordbrukets lönsamhet. Även Ekonomilaboratoriets projektplan baseras delvis på slutsatser från samma rapport, säger Englund.

Daniel Englund har själv en konkret jordbruksbakgrund. Hans familj bedriver fårproduktion och uppfödningsverksamheten är förlagd både till Jakobstad och Purmo.

– Numera är jag bosatt i Vasa. Så jag har inte långt till ÖSP-kontoret, säger han.

Webbföreläsningar tillgängliga i november

Under de närmaste framtiden har ÖSP-medlemmar möjlighet att anmäla sig och få länkar till några webbföreläsningar som arrangeras i Ekonomilaboratoriets regi.

Den samlande rubriken är ”Hur bedriva ett kostnadseffektivt lantbruk?” och de virtuella förmiddagstillställningarna äger rum mellan 10.00 och 11.30.

Föreläsningsserien tog avstamp den 4 november med ekonomie doktor Maria Österåker från Korsholm i huvudrollen. Rubriken löd kort och gott ”Sänk kostnaderna, höj priset och sälj mer”.

Den 11 november fokuseras det på diverse maskinekonomiska frågor. Föreläsningen ”Förbättra lönsamheten med god maskinekonomi” hålls denna gång utifrån ett rikssvenskt perspektiv. Ekonomirådgivaren Axel Lundberg är knuten till HIR Skåne.

”Spara energi genom resurseffektivering” är i sin tur rubriken på den föreläsning som är bokad den 18 november. En föreläsare kommer att rekryteras från Sverige i en snar framtid.

Linda Sundman-Melin tillägger att det kan bli aktuellt med en föreläsningsserie av motsvarande slag under våren 2021.

– Åtminstone fram till årsskiftet är det enbart virtuella möten och träffar som gäller. Inte heller i samband med producentkaféerna har några fysiska evenemang ordnats under det här året. Med hänvisning till de geografiska avstånden i Österbotten och exempelvis det faktum att jordbrukarna skördar på olika tidpunkter har det varit en praktisk lösning, säger Sundman-Melin.

Projektet Ekonomilaboratoriet fortsätter åtminstone till utgången av 2021. Det kan eventuellt bli aktuellt med förlängning.