Jordbruk Skogsbruk SLC

Gröna näringarna centrala
för satsningar på återhämtning
och klimat

Covid 19-pandemin har visat livsmedelsproduktionens vikt för samhället. Såsom alla sektorer i samhället har även lantbruket och de gröna näringarna påverkats av pandemin. Men sektorn har även en central roll för återhämtningen och omställningen till ett klimatneutralt samhälle, påpekar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.

De nyländska bönderna välkomnar att man nu nått en överenskommelse om EU:s långtidsbudget samt ett återhämtningspaket för Europa efter covid 19-pandemin. Enligt överenskommelsen på EU-nivå skall pengarna riktas i första hand till klimat- och miljöåtgärder, samt investeringar.

– Vid fördelningen av medlen i EU:s återhämtningspaket bör fokus ligga på att utnyttja den potential som finns inom de gröna näringarna och bioekonomin, betonar SLC Nylands höstmöte. Projekt som sammanhänger med grön ekonomi och digitalisering utgör utvecklingsmotorer i Nyland. En betydande andel av medlen bör därför styras hit. Vi har goda möjligheter att skapa konkurrenskraftiga och hållbara lösningar inom bioekonomin, samtidigt som vi producerar rena, trygga råvaror och livsmedel.

Energisektorn och fossila bränslen står för tre fjärdedelar av Finlands klimatutsläpp. Vi behöver därför nu satsa på en snabb omställning till förnybar och fossilfri energi. Medlen i återhämtningspaketet bör användas för att utveckla bioenergin, så att vi kan möta den ökade efterfrågan på förnybara bränslen för el, uppvärmning och trafik.

Biogas är ett klimat-smart alternativ för energiproduktion. Det borde nu satsas på småskalig biogasproduktion och även på ökad användning av solenergi på gårdarna. Det behövs dessutom satsningar på forskning, innovationer och produktutveckling. Vidare måste tillgången till kvalitativ, även svenskspråkig, utbildning inom bioekonomibranschen tryggas.

Skogsvårdsåtgärder viktiga

– För att vi ska klara av de nationella klimat- och miljömålen är jord- och skogsbrukssektorn helt avgörande, påpekar SLC Nylands höstmöte.

Jord- och skogsbruket är de enda sektorer som via fotosyntesen och kolets kretslopp binder kol i marken. Skogens effekt som kolsänka är så stor att de finländska skogarna under de senaste åren har bundit närmare hälften av alla klimatutsläpp som uppkommer i landet.

Det är mycket kostnadseffektivt att satsa på skogsvårdsåtgärder för ökad tillväxt i skogen för att dämpa klimatförändringen. Samtidigt gynnar detta sysselsättningen och ekonomin.

Läs också: SLC Nyland höll höstmöte i hybridform