Slc Nyland 1
SLC Nylands I viceordförande Erik Perklén (fjärde från vänster) från Sjundeå avgår och ersätts av Peter Österman (tredje från vänster) från Ingå. Österman har tidigare varit förbundets II viceordförande. Joel Rappe (andra från vänster) från Tenala-Bromarf väljs nu till II viceordförande. Thomas Antas (längst till vänster) återvaldes som förbundets styrelseordförande.
Jordbruk Skogsbruk SLC

SLC Nyland höll
höstmöte i hybridform

SLC Nylands I viceordförande Erik Perklén från Sjundeå avgår och ersätts av Peter Österman från Ingå. Österman har tidigare varit förbundets II viceordförande. Joel Rappe från Tenala-Bromarf väljs nu till II viceordförande. Som ny ledamot i SLC Nylands förbundsstyrelse valdes Kristoffer Nilsson, ung mjölkproducent från Liljendal, i stället för Carolina Sjögård, som undanbett sig återval.

I övrigt var SLC Nylands höstmöte ett tämligen odramatiskt hybridmöte med tjugo deltagare på plats på Vanda lantbruksmuseum och 45 deltagare på distans.

I sitt öppningsanförande påtalar SLC Nylands ordförande Thomas Antas att 2020 varit ett mycket speciellt år. Coronapandemin är förstås det som alla kämpar med, men för bönderna innebar också sommaren utmaningar med såväl torka som väta.

Aldrig förr har heller den fria rörligheten begränsats som den gjordes då landskapets Nyland skiljdes av från resten av landet under den gångna våren.

– Det är onekligen historiska händelser som vi gått igenom i år, säger han.

Uteblivna leveranser till HoReCa-sektorn

För en del producenter i Nyland har coronapandemin inneburit uteblivna leveranser till HoReCa-sektorn. Coronan har också tvingat stater och EU att ta fram olika återhämtningspaket på 750 miljarder euro.

Av beloppet ska 8 miljarder euro delas ut under de kommande två åren via olika landsbygdsutvecklingsmekanismer. Pengarna fördelas på nationella grunder, men ska stöda EU:s biodiversitetsstrategi och Farm-to-Fork-strategin. Medlen får inte heller användas för normal affärsverksamhet utan uttryckligen för återhämtning.

Thomas Antas tar också upp beredningen av CAP-reformen. Det finns en europeisk överenskommelse om riktlinjerna för den, men detaljerna är fortfarande öppna.

Det vi nu vet är att medlemsländerna kommer att få friare händer att besluta om innehållet i stödhelheten. Klimatperspektivet kommer att ha en framträdande roll i den nya programperiodens stöd.

Det betyder i klartext att 40 procent av CAP-finansieringen ska vara klimatrelaterad och att 30 procent av anslagen i de programbaserade stöden ska vara miljö- och klimatrelaterade.

Markägarfrågorna är allt viktigare

Utöver coronapandemin har verksamhetsåret präglats av planläggnings- och markägarfrågor. SLC Nyland har tillsammans med MTK Uusimaa och de nyländska skogsvårdsföreningarna har lämnat ett besvär till förvaltningsdomstolen med anledning av den så kallade Nylandsplanen som godkändes av landskapsfullmäktige i augusti.

Besväret riktar sig främst mot landskapsplanens skyddsbeteckningar på områden som inte är skyddade enligt lag. Dessa beteckningar innebär en faktisk inskränkning av markägarens rätt och möjlighet att utnyttja sin egendom och då borde markägarna i beredningsskedet ha kontaktats personligen.

Om det vid en noggrannare inventering visar sig att en del eller till och med hela området som har försetts med skyddsbeteckning inte är skyddsvärt, så försvinner inte planbeteckningen. Den blir alltså kvar också i det fall att alla parter är överens om att den är obefogad.

– Situationen är minst sagt absurd. Utöver bristfälligheter i beredningen har vi också påpekat markägarnas språkliga rättigheter, säger Antas.

Slc Nyland 3
Thomas Antas återvaldes som förbundsordförande vid SLC Nylands höstmöte. Mötet var ett hybridmöte och tekniken sköttes av SLC Nylands ombudsman Pia Franzén.

Markägandet under allt hårdare tryck

Skyddsbeteckningen ger inte markägaren rätt till någon ersättning, trots att marken de facto tas i allmänt bruk. Enligt Antas finns det skäl till att låta domstolsväsendet tolka planbeteckningarnas förhållande till det grundlagstryggade egendomsskyddet.

Markägarnas rättsskydd och framför allt rätten att förvalta sin egendom hotas i flera av våra kommuner av generalplaner och inlösningar. Vissa kommuner har föreslagit och kommer att föreslå egna planbeteckningar, vars syfte är att kringskära skogsägarnas möjligheter att bedriva normalt skogsbruk. Dessa planbeteckningar innebär i många fall, att normala avverkningar kommer att underställas krav på kommunala åtgärdstillstånd.

Flera kommuner har också börjat använda inlösningsförfarande på ett sätt som inte behandlar markägarna på ett rättvist sätt. De ersättningar som betalas vid tvångsinlösning motsvarar i många fall inte alls den värdeökning som planläggningen kommer att medföra.

– Våra kommuner har planläggningsmonopol. Det innebär, att endast kommuner kan inleda planläggningsförfarande. Det innebär också, att kommunerna suveränt kan ta hem de vinster som planläggningen för med sig i form av värdeökning. Jag anser att markägaren borde ha en större rätt till sin andel av värdeökningen, i all synnerhet då tagandet av mark sker mot markägarens vilja, avslutar Antas och förklarar höstmötet öppnat.

Sex procents ökning för Finland

SLC:s ordförande Mats Nylund håller en lantbrukspolitisk översikt.

– När nya CAP bereds så behöver vi en stabil grund för finansieringen och enligt ministerrådets beslut 21.7 får Finland 6.146 miljoner euro, vilket är en ökning med sex procent mer än under föregående period.

SLC vill gynna aktiv odling, underlätta förändringar av stödduglig areal, gynna unga odlare, se flera produktionskopplade stöd, ha en minskad byråkrat, satsningar på marknadsåtgärder och rättvisare producentpriser. Trilogiförhandlingarna startar genast och den nya CAP ska träda i kraft 2023.

EU:s återhämtningspaket på 214 miljoner euro har en stark miljöprofil, 37 procent av det ska gå till miljöfrämjande åtgärder.

Avbytarverksamheten ska också förändras.

– Den ska utgå från jordbrukarnas behov och målet är att trygga tillgången på avbytartjänster. Man vill ha lokala enheter som producerar minst 40-50.000 avbytardagar. LPA för nu diskussioner med kommunerna, säger Nylund.

Avslutningsvis redogör Mats Nylund för den nya livsmedelsmarknadslagen som träder i kraft 1.11.2021.

Slc Nyland 2
Minister Thomas Blomqvist höll ett anförande på distans vid SLC Nylands höstmöte.

En känsla av ovisshet

Thomas Blomqvist, minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, håller ett kort anförande på distans vid SLC Nylands höstmöte.

Blomqvist berör beredningen av CAP27, lösningar gällande säsongsarbetskraften, jämställdhetsarbetet men framför allt det rådande coronaläget.

– En känsla av ovisshet har präglat hela den här tiden och inom regeringen har vi försökt vidta de åtgärder som krävs. Mycket har det gällt att ha en hög beredskap och att kunna agera fort, säger Blomqvist.

SLC Nylands representanter i SLC:s förbundsfullmäktige

Till SLC Nylands representanter i SLC:s förbundsfullmäktige 2021 valdes Johan Holmström (pers. suppl. Sune Baarman), Kristian Westerholm (Kim Forsman), Nina Långstedt (Håkan Nyström), Tom Pehkonen (Jaakko Mäkelä), Anders Ingman (ny) (Georg Stjernberg - ny), Anders Rosengren (Robert Haglund) och Jesse Mårtenson (Kristoffer Nilsson).


Läs också: Gröna näringarna centrala för satsningar på återhämtning och klimat