SLC - Fmge1
ÖSP:s ordförande: ”Vi måste fortsättningsvis vara på vår vakt mot coronaviruset”

ÖSP:s fullmäktige sköt upp mötet i våras på grund av coronaviruset. I måndags ordnades både vår- och höstmötet virtuellt. En exceptionell och ovanlig situation – men mötet kunde genomföras utan några tekniska missöden.

SLC - Fmge2
ÖSP-fullmäktige diskuterade nyrekrytering och mjölkstöd

Det är av stor vikt att unga nya jordbrukare blir en del av ÖSP. Den stora frågan är hur förbundet kan fånga upp den här gruppen. Utmaningen diskuterades på fullmäktiges möte.

Åländska odlare se hit!

Finns det intresse för att återuppta sockerbetsodling på Åland?

SLC - Img 5895
Ett kliv in i EU-politiken

Vi befinner oss i en tid av förändring, skriver Elin Sundblad som sedan två månader tillbaka jobbar som praktikant på MTK:s, SLC:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor.

SLC - Framtidsodlarna Lindholm
Framtidsodlarna, del 8: Alla odlare är experter på sina egna åkrar

Spannmålsodlaren Thomas Lindholm i Snappertuna njuter av en lyckad täckdikning. För honom är en täckdikning en investering i framtiden. En investering som kanske betalar sig tillbaka först en generation senare. I det åttonde avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på jorden och jordbearbetningen.

SLC - Slc Nyland 1
SLC Nyland höll höstmöte i hybridform

SLC Nylands I viceordförande Erik Perklén från Sjundeå avgår och ersätts av Peter Österman från Ingå. Österman har tidigare varit förbundets II viceordförande. Joel Rappe från Tenala-Bromarf väljs nu till II viceordförande. Som ny ledamot i SLC Nylands förbundsstyrelse valdes Kristoffer Nilsson, ung mjölkproducent från Liljendal, i stället för Carolina Sjögård, som undanbett sig återval.

Gröna näringarna centrala för satsningar på återhämtning och klimat

Covid 19-pandemin har visat livsmedelsproduktionens vikt för samhället. Såsom alla sektorer i samhället har även lantbruket och de gröna näringarna påverkats av pandemin. Men sektorn har även en central roll för återhämtningen och omställningen till ett klimatneutralt samhälle, påpekar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.

SLC - Mia2
Broiler med potatismos och rivna morötter slår sushi i klimat- och näringsindex

En utredning som publicerats idag visar att det finns mycket mat på våra tallrikar som har både litet näringsinnehåll och stor klimatpåverkan. Utredningen ”Matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehållet”, som har beställts av SLC och MTK, utfördes av Envitecpolis Oy.

Nej till ÅPF-ansökan om förlängd gödselspridning

Landskapsregeringen har sagt nej till Ålands Producentförbunds ansökan om förlängning av spridningstiden för stallgödsel till den 30 november 2020.

SLC - Slcwebb
SLC:s fullmäktige: Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen för lantbruket

Jord- och skogsbruket har under det senaste året satt i en högre växel för att minska näringarnas klimat- och miljöpåverkan och öka kolbindningen. Under SLC:s förbundsfullmäktiges andra webbinarium presenterades klimatvägkartorna för jordbruket och skogssektorn samt det kommande vattenvårdsprogrammet.

SLC - Matportion Mw
Webbinarium om matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehåll

Matproduktion påverkar alltid klimatet, men hur ser matens klimatpåverkan ut när man beaktar råvarornas näringsinnehåll? Den frågan diskuteras under ett webbinarium tisdagen den 17 november kl.9-11.30.

SLC - Johnny Sved Eva Sandberg Kilpi
Stor efterfrågan på agrologer och skogsbruksingenjörer

Under de senaste åren har i genomsnitt 13 agrologer och 6 skogsbruksingenjörer per år utexaminerats från YH Novia. Men det regionala behovet ute på fältet är större än så och svenskspråkiga experter behövs i alla sektorer inom de gröna näringarna.