SLC - Slcfmge2
SLC:s fullmäktige: Starkare tillsammans – råvaror till finländarna i alla lägen

– Tillsammans är jord- och skogsbrukarna starkare. Ett skäligt producentpris och rimliga produktionskostnader är ännu idag, 75 år efter SLC:s grundande, ett av producentorganisationernas viktigaste mål. I nuläget är producenternas andel av priset ännu i många fall otillräckligt och SLC fortsätter arbeta för att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan, säger Kristian Westerholm, ordförande för SLC:s förbundsfullmäktige, som på tisdagen sammanträdde till höstmöte.

SLC - Mats Nylund 2020 6
SLC tvingas säga upp personal

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, har sagt upp två personer. En person som jobbar med intressebevakningen och en som jobbar vid medlemstidningen Landsbygdens Folk.

SLC - Framtidsodlarna Bjorkbackgard
Framtidsodlarna, del 9: Gårdar med flera generationer kräver en gemensam vision

Tomas Långgård driver i dag Björkback Gård tillsammans med sina söner Andreas och Jens. För cirka 20 år sedan tog Tomas i sin tur över gården av sin far. I det nionde avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna handlar det om att utveckla gården och jobba över generationsgränserna.

SLC - Slc 75 Stampel Svart Transparent Webb
För dräglig lön, för gård, för hem och frihet

Några månader efter att andra världskriget avslutats, den 7 december 1945, hölls konstituerande möte Svenska lantbruksproducenternas centralförbund r.f. Det nya centralförbundet inledde sin verksamhet under år 1946. I och med det fick de finlandssvenska bönderna en egen facklig intressebevakningsorganisation som knöt ihop våra landskapsförbund som grundats ett drygt decennium tidigare.

SLC - Slc Diskussionsdagar Vid Asp Hostmote Abo 1948
Ur oroliga tider växte lantbrukarnas organisering

Den 7 december 1945 kan betecknas som den officiella tillkomstdagen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Det betyder att vi den 7 december i år har äran att uppmärksamma att det gått 75 år sedan SLC grundades och centralrådet sammanträdde till sitt konstituerande möte och antog stadgar. Vägen till lantbrukarnas fackliga organisering i det svenska Finland var krokig och påverkades långt av de oroliga tider som det finländska samhället genomgick.

SLC - Slc 75 Stampel Svart Transparent Webb
75 år med SLC – mycket har förändrats men grunden består

I dessa dagar har det gått 75 år sedan centralförbundet för de finlandssvenska jord- och skogsbrukarna, SLC, grundades. 7.12 1945 samlades det nyvalda centralrådet för SLC för ett konstituerande möte och för att anta stadgar. På plats fanns representanter från Österbotten, Nyland, Åboland och Åland.

SLC - Historik1
Bonden behövs och bonden behöver sin organisation

Förhoppningsvis kan den historik över SLC:s 75 år som nu håller på att färdigställas bli en dokumentation, ett minne, som den finlandssvenska bondekåren kan ha nytta av också i det fortsatta arbetet, säger Landsbygdens Folks tidigare chefredaktör Micke Godtfredsen. Han håller nu på att färdigställa den sista delen av historiken som ska utges 2021 i samband med jubileumsfesten. Kontentan i historiken är att bonden behövs och det gör också böndernas organisation.

SLC - Dsc03243
Tom spanar in hamn för ny åländsk sockerbetsexport

Intresset är stort för att åter börja odla sockerbetor på Åland. Tom Jansson med lång erfarenhet av sockerbetsodling har redan planerna klara för hur åländska sockerbetor kan skeppas till fastlandet från landskapets hamn i Jomala Möckelö.

SLC - Fval
ÖSP uppmanar jordbrukare att ställa upp i kommunalvalet

ÖSP hoppas att många medlemmar ställer sig till förfogande i vårens kommunalval. Att jordbrukare är med och fattar beslut är mycket viktigt, säger förbundets viceordförande Niclas Sjöskog, som i senaste val blev invald i Pedersöre kommunfullmäktige.

SLC - Slc Vindkraftsbroschyr
SLC:s nya vindkraftbroschyr har utkommit

För att vindkraftsetableringar skall lyckas är förankringen och acceptansen i bygden av avgörande betydelse. Därför har SLC uppdaterat sin vindkraftbroschyr som innehåller basinformation om vindkraftens läge år 2020.

SLC - Balplast1
Insamling av lantbruksplast fungerar ojämnt

Insamlingen av lantbruksplast fungerar fortfarande väldigt olika på olika områden och också prisskillnaderna är stora. I Åbolands skärgård blir priserna för plastinsamling skyhöga på grund av transportkostnaderna och höga priser har också drabbat producenter i vissa delar av Österbotten.

SLC - Slcaboland 1
Lindroth tar över efter Nyström i Åboland

På onsdagens höstmöte genomförde SLC Åboland ett ordförandebyte. Mickel Nyström från Korpo tackar för sig och Thomas Lindroth från Kimitoön tar över den åboländska ordförandeklubban.