- Ålands Producentförbund har haft en mycket viktig roll i 75 års tid och uppenbarligen även framöver för att hävda våra primärnäringars betydelse för det åländska samhället och inte minst för att skapa vettiga verksamhetsförutsättningar för våra medlemmar och förädlande företag. Den slutsatsen drog förra vd Henry Lindström när han på 75-åriga ÅPF:s höstmöte den 10 december gav den åländska producentrörelsens historiska bakgrund.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Säsongsmässigt julbord och utdelning av förtjänsttecken inramade Ålands Producentförbunds höstmöte den 10 december. Där uppmärksammades att både SLC och ÅPF har fyllt 75 år.

I mitten av veckan nådde odlarna och Sucros en överenskommelse om ett branschavtal för sockerbetsbranschen 2022.

WestFarm i Malax valde att helt och hållet utelämna sojan i utfodringen av smågrisar. Resultaten är mycket goda gällande både biosäkerheten och klimatavtrycket. Delägarna Kjell-Göran Paxal och Henrik Holm vill dra sitt strå till stacken i kampen mot den globala uppvärmningen. Det sista avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om framtidstro och behovet av att möta de framtida konsumenternas krav.

På ÖSP:s höstmöte i måndags premierades också några medlemmar för sina insatser inom producentrörelsen.
ÖSP har på förbundets höstmöte återvalt Tomas Långgård från Malax till förbundets ordförande och Niclas Sjöskog från Purmo till förbundets viceordförande för år 2022.

Diskussionerna om lönsamhetskrisen och ombudsmannens möjligheter att påverka dominerade ÖSP:s höstmöte. Men beslutet att höja medlemsavgiften med 20 cent per hektar väckte också en liten debatt.

Vad kan livsmedelsmarknadsombudsmannen påverka i praktiken? Inte så värst mycket med nuvarande regelverk. Det var budskapet som Olli Wikberg gav när han berättade om sitt arbete på ÖSP:s höstmöte.
Böndernas svaga förhandlingsposition i livsmedelskedjan måste brytas. Ska det i framtiden finnas inhemska, kvalitativa, trygga och rena livsmedel måste producenterna få betalt för de ökade produktionskostnaderna. Det är hög tid att livsmedelskedjan med handeln i spetsen tar sitt ansvar för att trygga en fortsatt finländsk livsmedelsproduktion påpekar ÖSP:s höstmöte i ett uttalande.

För tillfället upptar jordbrukets lönsamhetskris SLC:s agenda. Ett arbete som sker på bred front. Vi måste få ut mer från marknaden, konstaterade centralförbundets ordförande Mats Nylund på ÖSP-höstmötet i Vörå.

Kraftigt stigande kostnader och producentpriser som stampar på stället. För att komma ur den akuta ekonomiska kris som många av landets jordbrukare befinner sig, behövs snabba åtgärder, konstaterade Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s höstmöte.

Det diskuteras mycket om djurhållning och dess miljöpåverkan, men ofta bara från ett smalt perspektiv. Djurhållningen har obestridliga positiva effekter på den biologiska mångfalden. Där djurhållningen globalt kan ha en negativ påverkan på klimat- och vattenfrågor kan den finländska djurhållningen utgöra ett undantag.