Unga6 Apr23 Ct
De unga producenterna från Sverige var imponerade över sitt besök till Österbotten. Här fick de ta del av Euro-Bulls stora nötköttsproduktion i Härkmeri.
Jordbruk SLC

Unga producenter från Sverige
på besök i Österbotten

Mycket intressant och givande. Så beskrev unga svenska producenter sin tre dagar långa studieresa till Österbotten. Ni har fina gårdar och förutsättningar här, säger Frida Dahlberg, ordförande för LRF Ungdomen Västerbotten.

Den 19 april anlände ett tjugotal unga producenter från Sverige till Österbotten för ett studiebesök. Ett besök som blev mycket lyckat med intressanta gårdsbesök, fint väder och möten med likasinnade.

– Det har varit en mycket givande resa. För mig har det varit intressant att se hur man bygger inom jordbruket i Österbotten för det skiljer sig lite från vad jag är van med, säger Ewoud Nauta, en av de svenska deltagarna.

Det var ÖSP:s utskott för unga producenter som ordnade besöket för LRF Ungdomen Västerbotten och Norrbotten. Den första dagen besöktes Ahlviks gård i Esse, maskinaffären Kjellman.fi, Elho samt Ranckens Ranch i Kovjoki. Dagen därpå styrde bussen med riktning mot de södra delarna av landskapet där besökarna fick bekanta sig med nötköttsproduktion och växthusnäringen. Samuel Ingves bjöd på en rundtur på Euro-Bull i Skaftung där han berättade om produktionen.

– Eftersom många av producenterna från Sverige är verksamma inom nötkötts- och mjölkproduktionen skräddarsydde vi ett program som handlade mycket om just de sektorerna. Men vi ville också visa upp annat, som växthusbranschen och de verkar alla mycket nöjda, konstaterar ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas som agerade reseledare.

Skapa nya nätverk

De unga producenterna från de båda länderna har i många år ordnat gemensamma tillställningar. Syftet är att skapa nätverk, hitta nya vänner och ha ett så bra samarbete som möjligt.

– Senast de var hit var 2015 och efter pandemin var det nu dags igen. Med de här resorna vill vi bygga broar och jag hoppas också att de börjar känna varandra på ett personligt plan. Trots att vi har olika förutsättningar är det bra att vi har ett bra samarbete. Ungdomarna har också diskuterat en eventuell i ny träff i Sverige på sikt, berättar Grannas.

Från ÖSP har man också velat rikta in sig på unga producenter som satsat. Många sådana exempel finns onekligen i Österbotten.

– Nu får vi säkert se gårdar som investerar för framtiden, men intrycket vi får är att det finns många duktiga producenter här. Det är städat här och imponerande produktioner som vi får ta del av, säger Frida Dahlberg, ordförande för LRF Ungdomen Västerbotten.

Dahlberg har vuxit upp inom lantbruket men har inget eget företag utan jobbar som anställd. Hon lyfter upp några skillnader mellan Österbotten och Västerbotten.

– Trots att våra landskap är nära varandra slås man av att det är stora skillnader. Här är det plattare, mer jordbruksmark, mindre snö och våren kommer tidigare. Förutsättningarna är andra här och även politiskt finns skillnader, säger hon.

Det hon syftar på är de finländska jordbrukarnas rätt till betald semester.

– Något sådant har vi inte i Sverige, säger Dahlberg.

Unga2 Apr23 Ct
Unga producenter från Västerbotten och Norrbotten var för några veckor sedan på besök till Österbotten. Besökarna fick ta del av många olika gårdsbesök.

Flyttade från Holland

För sex år sedan flyttade Ewoud Nauta från Holland till Västerbotten. Han köpte en mjölkgård och har i dag 90 mjölkande och två mjölkningsrobotar.

– Det här fenomenet ser vi inte här ännu. I gruppen från Sverige finns tre holländare som flyttat till Västerbotten och köpt gårdar. Det har varit intressant att höra om deras historier, konstaterar Grannas.

Samma dag besöktes också växthusproducenten Jonathan Sigg i Pjelax och Räfbackens Ranch med ekologisk dikoproduktion som drivs av Cindi och Kristian Groop i Närpes. På kvällen deltog femtio unga producenter i en middag på Central i Vasa.

– Det var en mycket trevlig tillställning och tack vare sponsorer kom priset ned rejält för deltagarna. Förbundsordförande Tomas Långgård höll middagstalet och stämningen var mycket god, berättar Grannas.

Under den sista dagen besöktes Björköby där fårproducenten Jonas Nord berättade om utmaningarna med rovdjuren.