SLC - Dsc07130
Landskapsrevisorn tar sig inte tid att syna mjölkstöd

Den nya landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa lovar inga extrapengar åt växtodlare som ”kompensation” för de totalt 491.000 euro som landskapsregeringen nyligen beviljat samtliga 22 mjölkbönder på Åland samt Ålandsmejeriet ÅCA för att trygga mjölkproduktionen på Åland. Landskapsrevisorn Dan Bergman säger till Landsbygdens Folk att han trots ÅPF:s krav inte hinner syna mjölkstödet och eventuell särbehandling av landskapsägda Haga kungsgård eftersom han snart går i pension.

SLC-jordbrukare och samtidigt medlem i finsk skogsvårdsförening – kolla din skogsfaktura!

Är du aktiv jordbrukare som är producentmedlem i något av SLC:s landskapsförbund och samtidigt skogsägarmedlem i en finsk skogsvårdsförening? Dubbelkolla då att din faktura för skogsmedlemskapet från MTK är korrekt.

SLC - Kamp6 Feb24 Ct
Kampen mot planerna på Vasa hamnväg fortsätter

Våra röster måste höras! Budskapet från markägare och bybor var tydligt när NTM-centralen i Södra Österbotten höll ett möte om planerna på Vasa hamnväg i Solf i onsdags. De som berörs av nuvarande planer vill se en helt annan vägdragning.

SLC - Oss8 Feb24 Ct
Stor uppslutning på Oss bönder emellan i Österbotten

SLC planerar i det här skedet inga demonstrationer. Men om jordbruket drabbas av regeringens balanseringsåtgärder kan det ändra snabbt. Vi accepterar inte nedskärningar riktade mot vår sektor, sa Mats Nylund på Oss bönder emellan i Jakobstad.

SLC - Potutskott3 Feb24 Ct
Mari Lönnqvist är ny ordförande för ÖSP:s potatisutskott

Efter den blöta hösten påmindes många potatisodlare om vikten av att ha dräneringen i skick. Ett annat alternativ för att bättre klara extremväder är att gå in för växelbruk. Det ger många fördelar, säger Mari Lönnqvist, ny ordförande för ÖSP:s potatisutskott.

SLC - Img 7631
Northern Roots-seminariet samlade regenerativa odlare i Tallinn

Northern Roots-seminariet i Tallinn i Estland den 25-26 januari samlade 400 deltagare intresserade av den senaste utvecklingen inom regenerativt jordbruk.

Grundutbildning för stödpersoner på landsbygden – ansök senast 26.2!

Nu är ansökningstiden igång till vårens tvåspråkiga grundutbildning av nya frivilliga stödpersoner inom ramen för Landsbygdens stödpersonsnätverk där även SLC medverkar.

SLC - Bd Fardplan 1 Kai Mykkanen
Biodiversitetsfärdplanen är ett digert paket som tar sikte på praktiska åtgärder

Bakom SLC:s och MTK:s biodiversitetsfärdplan ligger ett väl utfört forskningsarbete och med hjälp av olika scenarier, för såväl jordbruk som skogsbruk, tar färdplanen nu sikte på praktiska åtgärder som kan öka biodiversiteten i Finlands jordbrukslandskap och skogar.

SLC - Sjundea7
Livliga diskussioner oss bönder emellan

Mat, prat och umgänge lockade ett femtiotal västnyländska bönder till Sjundeå bad till medlemskvällen Oss bönder emellan.

SLC - Kurs1
Betyg med internationell touch för ålänningars avtalsutbildning

Ålands producentförbund, Landsbygdens Skattetjänst och Ålands Hushållningssällskap ordnade festmiddag med bubbel när 20 åländska vuxenstuderanden nyligen skulle få sina examensbetyg för jordbruksstudier på distans.

SLC - Genkurs 1
Det lönar sig att planera för generationsskiftet i god tid

SLC Åbolands och Finska hushållningssällskapets generationsväxlingskurs väckte stort intresse. Kursen som nyligen ordnades i Pargas och riktade sig till åboländska och nyländska lantbrukare lockade över 70 deltagare.

ÅPF kräver granskning av mjölkstöd

I ett brev till landskapsregeringen i tisdags begär Ålands producentförbunds styrelse att det ”i brådskande ordning” görs en internrevision för att klarlägga om landskapsregeringen genom åren har särbehandlat Haga Kungsgård Ab som ägs av landskapet och arrenderas ut till företagaren Kristoffer Lundberg.