SLC - Rosengren Anders Img 0399
Anders Rosengren 1.2.1962-11.2.2024

Jag kommer inte ihåg exakt vad diskussionen gällde, men jag kommer tydligt ihåg svaret jag fick av min kompis för några år sedan, ”Vi skulle behöva någon som Anders Rosengren”. ”Vad menar du”, frågade jag. ”Ja, någon som alla tycker om, jag har då aldrig hört någon tycka illa om Anders”. Och så enkelt var det, ingen som kände honom tyckte illa om Anders Rosengren.

Det aktuella Karavanen-projektet samlade in 25.000 euro

Den aktuella Karavanen-insamlingen till Ukraina, där från SLC-sammanhang bekanta Rikard Korkman engagerat sig, uppnådde sin målsättning på 25.000 euro på onsdag kväll.

Vargseminarium i Vörå 4.3 direktsänds på nätet via Wör-TV

Ett vargseminarium ordnas vid Norrvalla i Vörå måndagen den 4 mars kl.15.00. Det är ett forum för att diskutera vargstammens storlek och stamvårdande jakt tillsammans med jägare, markägare och pälsfarmare. Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah deltar i seminariet.

Studiestipendier kan sökas från ÖSP:s fonder

Studerar du till agrolog? Skogliga heltidsstudier? Eller är du aktiv eller framtida förtroendevald inom ÖSP?

SLC - Dsc00165
ÅPF finslipar intressebevakningen

Med uppbackning från SLC i Helsingfors arbetar Ålands producentförbund med att ta fram en ny strategiplan som ska sätta fart på styrelsens och specialutskottens arbete och ge hela medlemskåren mera framåtanda.

Karavanen-projektet med bil till Ukraina framskrider

Den pågående Karavanen-insamlingen till Ukraina har en vecka kvar av insamlingstiden och pågår till och med 29.2.

Vargseminarium i Vörå 4.3

Ett vargseminarium ordnas vid Norrvalla i Vörå måndagen den 4 mars kl. 15.00. Det är ett forum för att diskutera vargstammens storlek och stamvårdande jakt tillsammans med jägare, markägare och pälsfarmare. Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah deltar i seminariet.

SLC - Slc Potatis Utskott 2
SLC:s potatisutskott vill se ett högre producentpris på potatis

SLC:s potatisutskott träffades i Helsingfors förra veckan. Marknadssituationen upprör odlarna och producentpriset i Finland är nu lägst i Europa.

SLC - Dsc07130
Landskapsrevisorn tar sig inte tid att syna mjölkstöd

Den nya landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa lovar inga extrapengar åt växtodlare som ”kompensation” för de totalt 491.000 euro som landskapsregeringen nyligen beviljat samtliga 22 mjölkbönder på Åland samt Ålandsmejeriet ÅCA för att trygga mjölkproduktionen på Åland. Landskapsrevisorn Dan Bergman säger till Landsbygdens Folk att han trots ÅPF:s krav inte hinner syna mjölkstödet och eventuell särbehandling av landskapsägda Haga kungsgård eftersom han snart går i pension.

SLC-jordbrukare och samtidigt medlem i finsk skogsvårdsförening – kolla din skogsfaktura!

Är du aktiv jordbrukare som är producentmedlem i något av SLC:s landskapsförbund och samtidigt skogsägarmedlem i en finsk skogsvårdsförening? Dubbelkolla då att din faktura för skogsmedlemskapet från MTK är korrekt.

SLC - Kamp6 Feb24 Ct
Kampen mot planerna på Vasa hamnväg fortsätter

Våra röster måste höras! Budskapet från markägare och bybor var tydligt när NTM-centralen i Södra Österbotten höll ett möte om planerna på Vasa hamnväg i Solf i onsdags. De som berörs av nuvarande planer vill se en helt annan vägdragning.

SLC - Oss8 Feb24 Ct
Stor uppslutning på Oss bönder emellan i Österbotten

SLC planerar i det här skedet inga demonstrationer. Men om jordbruket drabbas av regeringens balanseringsåtgärder kan det ändra snabbt. Vi accepterar inte nedskärningar riktade mot vår sektor, sa Mats Nylund på Oss bönder emellan i Jakobstad.