Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller möten i Reso

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller sina årsmöten onsdagen den 27 mars i Reso. Mötesplats är Raision Tehtaat vid Raisionkaari 1.

Välkommen på medlemswebbinarium om växtföljd 11.4

Den 11 april kl.16-17 ordnar SLC och Lukes projekt Växter i följd ett webbinarium om växtföljd för SLC-medlemmar. Välkommen med för att höra och diskutera om möjligheter, utmaningar och villkor för diversifiering av grödor.

SLC - Kim Forsman
SLC:s spannmålsutskott: Tänk igenom valet av vårens odlingsgrödor

SLC:s spannmålsutskott träffades förra veckan i Helsingfors. Marknadsutsikterna är dystra och därför ligger fokus hos många odlare nu på att hålla kostnaderna nere.

SLC-fullmäktige samlas till vårmöte 3.4

SLC:s förbundsfullmäktige håller ordinarie vårmöte onsdagen den 3 april kl.9-15 i Helsingfors.

Uppdatera areal- och kontaktuppgifter till producentförbundens medlemsregister

I april fakturerar SLC:s producentförbund sina medlemsavgifter och förbunden önskar att medlemmar uppdaterar sina arealuppgifter före faktureringen.

SLC - Handslag
Producenter vill att regeringen fullföljer målen för lantbruket

Representanter från fyra producentorganisationer i sydvästra Finland uppvaktade på måndagen statsminister Petteri Orpo (Saml) angående lantbrukets svåra situation.

SLC - Dsc 0794
Ingåbönder vill väcka diskussion om matpriser

0,02 euro. Det är råvarans pris i en rejäl portion ärtsoppa. Det vet Peter Österman, ordförande för SLC Nylands lokalavdelning i Ingå, för han har nämligen räknat. Tillsammans med Ingå och Degerby lantmannagillen bjuder lokalavdelningen i Ingå på hemgjord ärtsoppa lördagen den 9.3 klockan 11-13. Evenemanget äger rum på kyrkans parkeringsplats i centrum av Ingå.

SLC - Borga Avdelning Mars24 Nvk
Solkraftsparker och andelslag i fokus då Borgå lokalavdelning höll årsmöte

Under måndagen höll SLC Nylands lokalavdelning i Borgå sitt årsmöte. Under mötet valdes Robert Haglund till ny ordförande. SLC Nylands ordförande Thomas Antas redogjorde för aktualiteterna på intressebevakningsfältet, medan Peter Österman berättade om andelslaget A-spannmåls verksamhet.

SLC - Eu Valprogram 1
SLC vill ha finländsk jordbrukskommissionärspost

På onsdagen lanserade SLC sitt EU-valprogram. SLC yrkar på att Finland ska ha jordbrukskommissionärsposten i nästa EU-kommission och att den finländska kommissionären ska vara en av kommissionens viceordförande.

SLC: EU-valet är ett jord- och skogsbruksval

Betydelsen av EU:s jord- och skogsbruk ska växa – inte krympa. Det slår Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC fast i sitt valprogram inför EU-valet den 9 juni.

SLC - Lokalmote1 Mar24 Ct
Larsmo lokalavdelning av ÖSP först ut att ordna årsmöte

Lokalavdelningarna av ÖSP har inlett årets sejour av årsmöten. Den här veckan höll Purmo, Sundom, Kronoby möten – men först ut var Larsmo lokalavdelning. På mötet i tisdags fick deltagarna ta del av matnyttig information och diskutera aktuella frågor.

SLC - Abotraff 1
Livsmedelsverket och handeln i fokus då bönder möttes i Nagu

Livsmedelsverkets tillkortakommanden vad gäller arbetsmetoder, tillsyn och utbetalningar av stöd samt handelns stora andel av kakan i prisbildningen på livsmedel hör till de frågor som diskuterades vid SLC:s medlemsträff Oss bönder emellan i Nagu förra veckan. Också regeringens aviseringar om ytterligare nedskärningar i statsbudgeten ventilerades.