Enligt de nuvarande skördeutsikterna, som baserar sig på Pro Agria odlingsrådgivarnas bedömningar per 12.7 av sina egna regioner, kommer spannmålsskörden att uppgå till 3,1 miljoner ton, 10 procent lägre än 10 års medelvärdet. Nästa prognos publiceras 27.8. och beskriver läget den 23 augusti. Förväntningen är att prognosen kommer att skrivas ned ytterligare p.g.a. sommarens torka., skriver SLC-ombudsmannen Rikard Korkman i en kommentar.
Spannmålspriserna har stigit de senaste åren, vilket gläder odlarna. Men för köttproducenterna innebär det samtidigt ökade kostnader. Kostnader som känns för i synnerhet svinproducenterna som inte åtnjuter tillräckligt höga priser.
SLC Nylands utskott för ekologisk produktion sammanträdde på tisdagen i Ingå hos Nina Långstedt på Krämars för att diskutera skördeläget och villkoren för ekoersättningen under den kommande programperioden.
SLC:s ordförande Mats Nylund säger att jordbrukarna står i första ledet när effekterna av klimatuppvärmningen sätter in.
Under åren har SLC haft en lång rad av medlemmar som valt att engagera sig som förtroendevalda. En av dem är Gustav Kass, som var ordförande för SLC:s fullmäktige mellan åren 1999 och 2004.
Föreningen Norra Österbottens Unga Producenter hör till de talrika aktörer som lamslagits under coronapandemin. I tisdags kunde man äntligen samlas till sommarträff inklusive årsmöte.
Ännu finns det tid för SLC-medlemmar att ansöka till SLC:s svenskspråkig KIILA-rehabiliteringskurs som ordnas i samarbete med Härmä Rehab.
SLC Nylands unga ordnar After Work för unga fredag 23.7 kl.18 på café-restaurangen Wanha Pehtoori på Tomtbacka gård i Helsingfors.
Vi bekantar oss med flera olika odlingsväxter t.ex. spannmål och oljeväxter.
Två tredjedelar av sitt liv har Anders Nordqvist, 45, i Saltvik Haga haft skogen som arbetsplats. Under många år har han också suttit i styrelsen för Ålands Skogsvårdsförening som nyligen hotade med virkesbojkott om inte åländska virkesuppköpare höjer sina priser.
Nu är det den bästa tiden på året att frossa i inhemska grönsaker och nypotatis.
De nordiska producentorganisationerna har med intresse följt det pågående arbetet med revideringen av såväl de nordiska som de nationella kostråden, där klimat- och miljöaspekter kommer att beaktas i högre grad.