Kommentaren: Kornlagren ser nu ut att kunna minska betydligt

Enligt de nuvarande skördeutsikterna, som baserar sig på Pro Agria odlingsrådgivarnas bedömningar per 12.7 av sina egna regioner, kommer spannmålsskörden att uppgå till 3,1 miljoner ton, 10 procent lägre än 10 års medelvärdet. Nästa prognos publiceras 27.8. och beskriver läget den 23 augusti. Förväntningen är att prognosen kommer att skrivas ned ytterligare p.g.a. sommarens torka., skriver SLC-ombudsmannen Rikard Korkman i en kommentar.

SLC - Kottpriser
Låga producentpriser och ökade kostnader oroar svinproducenterna

Spannmålspriserna har stigit de senaste åren, vilket gläder odlarna. Men för köttproducenterna innebär det samtidigt ökade kostnader. Kostnader som känns för i synnerhet svinproducenterna som inte åtnjuter tillräckligt höga priser.

SLC - 100821
Ekoutskott: Skörden kan bli sämre än man tror

SLC Nylands utskott för ekologisk produktion sammanträdde på tisdagen i Ingå hos Nina Långstedt på Krämars för att diskutera skördeläget och villkoren för ekoersättningen under den kommande programperioden.

SLC - Mats Nylund 2020 2
Nylund om IPCC-rapport: Klimatuppvärmningen måste tas på allvar

SLC:s ordförande Mats Nylund säger att jordbrukarna står i första ledet när effekterna av klimatuppvärmningen sätter in.

SLC - Gustav Kass
Kass har många goda minnen av sin tid som fullmäktigeordförande för SLC

Under åren har SLC haft en lång rad av medlemmar som valt att engagera sig som förtroendevalda. En av dem är Gustav Kass, som var ordförande för SLC:s fullmäktige mellan åren 1999 och 2004.

SLC - Sommartraff Purmo1
Första årsmötet sedan 2019 för Norra Österbottens Unga Producenter

Föreningen Norra Österbottens Unga Producenter hör till de talrika aktörer som lamslagits under coronapandemin. I tisdags kunde man äntligen samlas till sommarträff inklusive årsmöte.

SLC - Kiila2021
Sök till SLC:s KIILA-rehabiliteringskurs!

Ännu finns det tid för SLC-medlemmar att ansöka till SLC:s svenskspråkig KIILA-rehabiliteringskurs som ordnas i samarbete med Härmä Rehab.

After Work för unga i Nyland

SLC Nylands unga ordnar After Work för unga fredag 23.7 kl.18 på café-restaurangen Wanha Pehtoori på Tomtbacka gård i Helsingfors.

Häng med på fältvandring till Broby gård

Vi bekantar oss med flera olika odlingsväxter t.ex. spannmål och oljeväxter.

SLC - Aland Anders 1 B Webben
Anders hoppas på nystart efter Alfridas härjningar

Två tredjedelar av sitt liv har Anders Nordqvist, 45, i Saltvik Haga haft skogen som arbetsplats. Under många år har han också suttit i styrelsen för Ålands Skogsvårdsförening som nyligen hotade med virkesbojkott om inte åländska virkesuppköpare höjer sina priser.

SLC - 8409
SLC: Nu är de finländska grönsakerna som bäst!

Nu är det den bästa tiden på året att frossa i inhemska grönsaker och nypotatis.

Kostrekommendationerna ska sporra till mångsidig och hälsosam kost

De nordiska producentorganisationerna har med intresse följt det pågående arbetet med revideringen av såväl de nordiska som de nationella kostråden, där klimat- och miljöaspekter kommer att beaktas i högre grad.