Dsc07130
Den förra landskapsregeringens beslut från november att bevilja Ålandsmejeriet ÅCA 250.000 för att trygga den åländska livsmedelsförsörjningen genom att rekonstruera ägandet av Gesterby Mjölk underkändes av EU därför att offentliga stöd inte får riktas till enskilda företag. Nu har Katrin Sjögrens nya landskapsregering tagit ett likartat beslut som innebär att ÅCA eller något annat åländskt mejeriföretag kan ansöka om 250.000 euro för att säkra tillgången på åländsk mjölkråvara. Men EU:s godkännande av det nya beslutet har ännu inte kommit.
Jordbruk SLC

Landskapsrevisorn tar sig
inte tid att syna mjölkstöd

Den nya landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa lovar inga extrapengar åt växtodlare som ”kompensation” för de totalt 491.000 euro som landskapsregeringen nyligen beviljat samtliga 22 mjölkbönder på Åland samt Ålandsmejeriet ÅCA för att trygga mjölkproduktionen på Åland. Landskapsrevisorn Dan Bergman säger till Landsbygdens Folk att han trots ÅPF:s krav inte hinner syna mjölkstödet och eventuell särbehandling av landskapsägda Haga kungsgård eftersom han snart går i pension.

Beslutet att bevilja nästan en halv miljon euro som extra kostnadsstöd enbart till mjölknäringen vållade stort missnöje bland åländska jordbrukare. I en samordnad protestaktion krävde Ålands producentförbund ÅPF, Ålands trädgårdshall ÅTH och Ålands potatisodlarförening att också växtodlingen skulle få ett motsvarande extrastöd för de kraftiga kostnadsstegringarna efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

I svaret som fattades den 13 februari hänvisar landskapsregeringen till att 475.000 euro av det krisstöd på totalt en miljon euro som regeringen i Helsingfors överförde till Åland för att motverka effekterna på livsmedelsförsörjningen betalades redan i fjol åt 112 lantbrukare för att kompensera höga el- och gödselkostnader.

– Stödet beräknades på samma grunder som i resten av landet, påpekar landskapsregeringen.

Följer EU:s regelverk

I beslutet hänvisas också till det stöd på totalt 241.000 euro som i slutet av 2023 beviljades de 22 mjölkproducenterna på Åland samt att ytterligare ett stöd om 250.000 euro planeras att beviljas mejeriföretag (i praktiken Ålandsmejeriet ÅCA) ”för inköp av krisande mjölkföretag vilket ska säkerställa tillgången på råvara till livsmedelsindustrin”.

– Syftet med stödet är att trygga försörjningen inom lantbruksproduktionen och bidra till grunden för livsmedelsförsörjningsberedskapen på Åland, i det här fallet förutsättningar för lokal mjölkproduktion och förädling på Åland, skriver landskapsregeringen.

LR hänvisar också till att Europeiska kommissionens regelverk om en tillfällig kris- och omställningsram för statliga stödåtgärder ”utgör grunden för landskapsregeringens stödordning”.

Det planerade stödet till ÅCA har landskapsregeringen anmält till EU som ska godkänna beslutet innan utbetalningar kan göras. LR framhåller att ”stödet kan omfördelas om det inte utnyttjas enligt plan”.

Har stöttat också förr för att ”lindra kriser”

Jordbruksbyråns vikarierande byråchef Leif Franzell har redan tidigare förklarat att en möjlighet kan vara att ÅCA köper krisande Gesterby Mjölk på villkor att driften av mjölkgården bjuds ut på den öppna marknaden.

Landskapsregeringen hänvisar också till att man fortlöpande stöder livsmedelsindustrin och producenterna genom investeringsstöd till främst produktionsbyggnader, lager och bevattning.

– Vid speciella situationer har landskapsregeringen även tidigare medverkat till att lindra kriser bland annat vid hotet om flytt av chipsfabriken år 2016 och vid olika former av extremväder, påpekas det i svaret till ÅTH.

Där betonas också att den största andelen av landskapets investeringsstöd under de senaste åren har styrts till produktlager samt energi- och bevattningsinvesteringar. Dessutom har LR ”underlättat för exporterande livsmedelsförädlingsföretag genom kostnadsersättningsstöd”.

Revisorn avgör själv vad som granskas

I sitt svar till ÅPF lyfter LR fram samma motiveringar för stödet till mjölksektorn, men tar också upp producentförbundets nya brev från den 30 januari med krav på en internrevision av krisstödet till mjölksektorn.

I det nya brevet vill ÅPF att landskapsrevisionen ska granska om landskapet har särbehandlat Haga kungsgård.

Kungsgården ägs av landskapet, men är sedan drygt tio år utarrenderad åt företagaren Kristoffer Lundberg, som låtit bygga två ladugårdar med plats för över 400 mjölkkor.

Beträffande begäran om internrevision av mjölksektorns krisstöd konstaterar LR att Landskapsrevisionen ”är en oberoende myndighet under lagtinget med uppgift att svara för övervakningen av landskapets finanser, budgetens iakttagande, verkställigheten av lagtingets beslut samt att landskapsförvaltningen sköts på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt”.

– Landskapsrevisorn beslutar självständigt vad som ska granskas och hur granskningen ska bedrivas samt om slutsatserna av granskningen. Justitiekanslern övervakar att myndigheterna följer lagen och fullgör sina skyldigheter. Medborgarna kan anföra klagomål hos justitiekanslern om de misstänker att en myndighet har handlat på ett lagstridigt sätt, skriver LR.

Haga-besluten ”en större grej”

Landskapsrevisorn Dan Bergman bekräftar att det är han själv som egenmäktigt bestämmer vad han väljer att granska i LR:s maktutövning.

– Och nu har jag faktiskt inte tid att ta på mig nya större uppgifter eftersom jag under våren går i pension. Min efterträdare får bestämma om mjölkstödet ska granskas, säger Bergman.

Exakt när han slutar är inte bestämt, men Dan Bergman räknar med att en efterträdare kan tillträda tidigast i augusti.

– Så även under min innestående semester i sommar blir jag tvungen att hålla ställningarna tills dess.

Bergman berättar att han ”snabbt har tittat på” på mjölkstödet på 140 euro per ko och tror att landskapsregeringen har gjort rätt.

– ÅPF:s brev med kravet att syna om landskapet har särbehandlat Haga kungsgård skulle vara en större grej att revidera eftersom EU:s kontroll av stödutbetalningar nog brukar vara effektiv. Men som sagt hinner jag inte nu börja med några nya granskningar, förklarar landskapsrevisorn.