Det sker mycket på EU-nivå som hotar det finländska skogsbruket på sikt. EU-kommissionen fattar delvis sina beslut på information från finska myndigheter. Information som hävdar att 97 procent av Finlands skogar är hotade eller nästan hotade. Det berättade Mats Nylund, ordförande för SLC, när han höll en lantbrukspolitisk översikt på ÖSP:s höstmöte i Vörå i tisdags.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

De finländska jordbrukarna vill upprätthålla och trygga den finländska matproduktionen. För en fortsatt hög självförsörjningsgrad av livsmedel måste produktionen vara lönsam, säger Österbottens svenska producentförbunds höstmöte i en hälsning till konsumenterna.

Spåren av kriget i Ukraina är tydliga och många. Inflationen är kraftig och energipriserna har skjutit i höjden – och drabbar nu jordbrukarna mycket hårt. Hoppas beslutsfattare som gick med kraven på en snabb omställning från fossil energi till förnyelsebar – utan att ha ersättande lösningar – lärt sig nåt, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

Under SLC:s fullmäktigemöte förra fredagen höll Jukka Tauriainen från Naturresursinstitutet Luke ett anförande med rubriken ”Jordbrukets och trädgårdsnäringens lönsamhet – var finns elementen till en bättre ekonomi?”

Fullmäktigeordförande Kristian Westerholm öppnade SLC:s fullmäktigemötet med en geopolitisk hälsning – kriget i Europa har fått direkta konsekvenser även för det finska jordbruket.

Utmaningarna då det gäller lönsamheten i jordbruket, speciellt för den enmagade sektorn, väckte diskussion bland delegaterna på SLC:s fullmäktigemöte senaste vecka. En annan fråga som engagerade fullmäktige var hotet mot markägarnas egendomsskydd som aktualiserats vid revideringen av naturskyddslagen. De personval som gjordes på mötet var odramatiska – Kristian Westerholm återvaldes till fullmäktigeordförande och Mats Nylund till centralförbundsordförande.
Finlands klimatpanel har publicerat en färsk forskningsrapport där de lyfter fram på vilket sätt finländarna genom sina konsumtionsval kan bidra till att Finland uppnår sina klimatmål till 2030. Enligt producentorganisationen SLC saknar rapporten en konsekvensanalys av matvalen och påminner om att det behövs ett bredare hållbarhetsperspektiv som även beaktar Finlands förmåga att producera mat. SLC anser att det inte heller är hållbart att Finland utlokaliserar matens klimatutsläpp.

Oron för hur särskilt unga jordbrukare ska klara framtidens stigande kostnader med ny vattenlag och djurskyddslag lyftes fram vid Ålands Producentförbunds höstmöte i Mariehamn den 2 december.

Den nya CAP-strategiplanen och senarelagda utbetalningar av stöd befaras medföra likviditetsproblem också för många åländska gårdar.

Det är många som är nyfikna på det som nu sker i Vikby, Korsholm. Tobias och Bjarne Mara har tagit i bruk en biogasanläggning på gården. De ser en enorm potential för biogasen, men ännu finns det en del barnsjukdomar i produktionen. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är frågan: Kan biogasen vara lösningen för att kombinera ett ekologisk och ekonomiskt hållbart lantbruk i framtiden?
President Sauli Niinistö har beslutit att förläna utmärkelsetecken på SLC:s förslag.
De gröna näringarna behövs mer än någonsin. Det slår SLC fast i sina målsättningar för ett tryggt Finland inför riksdagsvalet 2023.