SLC - Framtidsodlarna Murto Koivisto
Podcasten Framtidsodlarna: ”Vi bönder har världens viktigaste uppgift”

I fjol belönades Jussi Murto-Koivisto med Schaumanska jordbrukspriset, som delas ut till någon som påverkat och befrämjat jordbruket i svenska Österbotten. Murto-Koivisto producerar ekologisk mjölk i Närpes och han vill både öppet visa och konstruktivt diskutera hur matproduktionen i dag går till. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna får vi höra hur Murto-Koivisto från grunden byggde upp hela sin gård.

SLC - Img 2293
Största delen av besvären mot Nylandsplanen 2050 avslogs av förvaltningsdomstolen

Förvaltningsdomstolen har genom tre beslut avslagit största delen av de besvär som riktade sig mot godkännandet av Nylands landskapsförbunds landskapsplan 2050-helhet.

Kommentaren: Markägarnas rättigheter på undantag?

Förvaltningsdomstolens beslut motsvarar inte min rättsuppfattning, konstaterar Thomas Antas, förbundsordförande för SLC Nyland.

Koffs julöl kommer i år från en SLC-gård

Koffs julöl tillverkas i år av maltkornet från SLC-medlemmarna Sirkku Puumalas och Patrick Nyströms åkrar.

Ny tidpunkt för skogssamtal med Torvalds och Nylund

Ett nytt försök till livediskussion mellan MEP Nils Torvalds och SLC:s ordförande Mats Nylund om skog och klimat görs senare i höst.

SLC - Embla 2019 Logo
Känner du någon som utmärker sig inom matsektorn?

Den nordiska konkurrensen mellan de bästa producenterna, budbärarna eller destinationerna för nordisk mat är benhård. Det nordiska köket är välkänt för sina rena smaker och nordisk mat har blivit känd och trendig långt utanför Nordens gränser. Avsikten med den nordiska mattävlingen är att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna och händerna bakom maten.

SLC - Svin9
Lantbrukssällskapet varnar för en kostnadskris

På ett år har produktionskostnaderna skjutit i höjden för husdjursproducenterna. De som drabbas värst är slaktsvinproducenter som köper in mycket foder. Läget är oroväckande, säger Christoffer Ingo, ekonomirådgivare på Proagria Lantbrukssällskapet.

SLC - Nyyylund10
Inlösningslagens revidering: Markägarna uppmanas att följa upp den egna kommunens agerande

Markägarna har länge väntat på en uppdatering av inlösningslagen, den nuvarande är från 1977. Markägarna har reagerat starkt på att med nuvarande lag har inlösning skett utan att grundlagens krav om full ersättning uppfylls.

SLC - Framtidsodlarna Alm
Podcasten Framtidsodlarna: Hon drivs av vägen från ax till limpa

Utvecklingen behöver inte alltid vara det samma som expansion. Utveckling kan lika väl handla om att förädla det som redan finns. På Mörby gård blir slutresultatet mjöl, köttprodukter och honung som säljs i gårdsbutiken. I det nya avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar det om konsten att producera det spannmål och mjöl som framtidens konsumenter vill ha.

SLC - Fb Live Torvalds Nylund Webb Final
Samtal om skog och klimat med Torvalds och Nylund den 21.9

MEP Nils Torvalds gästar Brysselkontorets 30-årsjubileums webbinarieserie den 21 september kl.15.

SLC - Uppmaning3
ÖSP och SVF Österbotten betonade vikten av stöd för klimatåtgärder

Jordbrukarna är redo att vidta klimatåtgärder. Men det får inte innebära ökade kostnader för en sektor som i flera år dragits med försämrad lönsamhet. Det var ÖSP:s budskap inför regeringens budgetförhandling.

SLC - Slc 75 Stampel
SLC firar 75 år digitalt med en livesänd jubileumsfest 3.12

Med anledning av coronapandemin, restriktioner och osäkerheten kring att mötas ”coronasäkert” har SLC:s styrelse fattat beslutet att SLC:s 75-årsjubileumsfest hålls som en digital fest.