SLC - Standerhuset 1
Bönderna vill göra mer för klimatet så länge de inte ensamma måste betala allt

SLC och MTK vill ha en årlig tilläggsfinansiering på 334 miljoner euro till klimatarbetet. Dessutom vill man att pengarna ska frigöras från budgetramen och sättas in en fond som skulle grundas för ändamålet.

SLC - Podcast1
Ekonomilaboratoriet satsar på podcast

ÖSP:s projekt Ekonomilaboratoriet börjar göra podcast. Podcasten ”Stenrik” serverar matnyttig information om landsbygdsföretagande och ekonomi. Det första avsnittet släpps på måndag.

SLC - Framtidsodlarna 12 Ingo
Podcasten Framtidsodlarna: När orken tryter tappar många bönder fokus på ekonomin

Fårproducenten Christoffer Ingo beskriver sig som en person “som går omkring och räknar på något hela tiden”. Antingen handlar det om att räkna på den egna lönsamheten eller så räknar han som ekonomirådgivare åt sina kunder. Han uppmanar lantbruksföretagare att kontakta rådgivningen i god tid när det gäller gårdens ekonomi. Det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna handlar om ekonomi, lönsamhet och framgångsfaktorerna i branschen.

SLC - Nora Backlund Slc
SLC:s ungdomsombud: ”Minskade resurser till utbildning rimmar illa med utveckling av branschen”

Undervisnings- och kulturministeriet har föreslagit en ändring av beräkningsgrunderna för finansiering för yrkesutbildning. I förslaget har kostnadskoefficienterna för examina justerats och det här skulle drabba naturbruksutbildningarna från med statsbudgeten för 2022.

SLC - Img 20190515 083321
SLC och MTK uppvaktar regeringen inför budgetrian

Nästa veckas torsdag den 2 september har MTK och SLC bjudit in statsministern och regeringens övriga ministrar till ett medialt tillfälle för att föra fram organisationernas vädjan om jord- och skogsbrukets klimatåtgärder och vilka nödvändiga sporrande åtgärder som näringen vill se budgetsatsningar för.

SLC - Img 20210819 122316
De nordiska bönderna möttes digitalt

Nordens Bondeorganisationers Centralråd höll digitalt presidiemöte förra veckan. Nästa år träffas de nordiska bönderna i Södra Österbotten och Österbotten.

SLC - Mats Nylund
SLC: Grönas förslag hotar Finlands matproduktion

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ställer sig ytterst kritiskt till De Grönas förslag om nya skatter, avgifter och bördor för jord- och skogsbruket. Istället vill SLC se sporrande budgetsatsningar som leder till praktiskt genomförbara klimatåtgärder på gårdarna och i skogarna, och så att de finländska jord- och skogsbrukarna kan fortsätta producera mat och träprodukter i framtiden.

SLC - Eko7
Ekoproducenter riskerar drabbas hårt av stödnedskärningar

Som bäst diskuteras det nationella förslaget till CAP-2027. Ett förslag som från ekosidan får stark kritik. Går förslaget igenom i sin nuvarande form kan i synnerhet ekologiska djurgårdar med låg djurtäthet drabbas mycket hårt av stödnedskärningar.

SLC - Nyyylund8
Budgetförslaget innehåller inga seriösa satsningar på jordbrukets klimatarbete

Finansministeriet offentliggjorde förra veckan sitt budgetförslag för nästa år. Budgetförslaget innehåller inga överraskningar vad gäller jordbruksstöden, men inte heller några seriösa satsningar på jordbrukets klimatarbete. SLC:s förbundsordförande Mats Nylund anser att det nu vore hög tid att göra konkreta satsningar inom det delområdet.

Kurs: Jordbrukets beredskap inför störningssituationer

Extrema väderfenomen, bränder och elavbrott kan innebära en större eller mindre katastrof för lantbrukare som drabbas.

SLC - Framtidsodlarna Logo Cmyk Hires
Framtidsodlarna är tillbaka den 18 augusti

I den andra säsongen av poddserien Framtidsodlarna får lyssnarna varannan vecka under hösten möta tio nya framtidsodlare i någon del av Svenskfinland. Framtidsodlarna ligger alla på sitt eget sätt i framkant inom sitt område och odlar bokstavligen för framtiden.

SLC - Lillandt4
Spannmålsodlaren Lillandt brinner även för skogsfrågor

I snart tio år har Anders Lillandt från Tjöck varit medlem i ÖSP:s styrelse. Från och med hösten utökas uppdragen när han vikarierar som styrelsemedlem i SLC. Jag har alltid tyckt om att vara med och påverka, säger spannmålsodlaren som brinner speciellt för skogsfrågor.