Oss8 Feb24 Ct
Förra veckan ordnades Oss bönder emellan i Korsholm, Kristinestad och i Jakobstad på restaurang Pavis. Tillfället i Jakobstad lockade över 120 medlemmar och totalt deltog 275 personer i alla tre.
Jordbruk SLC

Stor uppslutning på
Oss bönder emellan
i Österbotten

SLC planerar i det här skedet inga demonstrationer. Men om jordbruket drabbas av regeringens balanseringsåtgärder kan det ändra snabbt. Vi accepterar inte nedskärningar riktade mot vår sektor, sa Mats Nylund på Oss bönder emellan i Jakobstad.

Dagligen rapporteras det om de enorma bondeprotesterna som pågår för full kraft i flera europeiska länder. Men hittills har inget gödsel spridits på gatorna i Helsingfors – och mycket tyder på att så inte heller sker. Åtminstone inte ännu.

– Några gånger har jag fått frågan om protesterna kan spridas till Finland. Mitt svar hittills har varit att det inte är omöjligt, men i dagsläget anser jag inte att det är motiverat att SLC arrangera en demonstration, säger Mats Nylund, ordförande för SLC.

Frågan väcktes på Oss bönder emellan i Jakobstad i onsdags förra veckan. Tillfället lockade hela 120 medlemmar till restaurang Pavis, som var proppfullt. Flera konstaterade att jordbrukarna även i Finland har haft dåliga tider med en lönsamhet som naggats i kanterna på grund av låga producentpriser och höga kostnader.

– Lönsamheten i jordbruket är svag i hela Europa. I flera länder har det uppstått marknadsstörningar som en följd av att spannmål från Ukraina sänkt priset. I många länder har jordbrukarna också sämre kommunikation med de nationella regeringarna än vi har och det som var droppen i Tyskland var förslag på en ny fordonsskatt och slopande av subventioner på diesel.

– Här har vi också kämpat mot senarelagd tidtabell för stödutbetalningarna, men vi får våra stöd till slut. I Tyskland kommer jordbruket däremot förlora pengar på grund av olika krav som inte kan nås, säger Nylund.

Oss3 Feb24 Ct
SLC:s ordförande Mats Nylund höll en översikt på Oss bönder emellan i Jakobstad. Det har väckts tankar om bondeprotester också i Finland, men enligt Nylund är sådana inte aktuella i det här skedet. Skulle regeringens balanseringsåtgärder drabba jordbruket kan det bli ändring på det, sa han.

Regeringsprogrammet måste verkställas

Han återkommer till regeringsprogrammet som har starka skrivningar för det finska lantbruket. Men skrivningar om förändringar i konkurrenslagstiftningen och den offentliga upphandling och exportsatsningar inom livsmedelsbranschen har ännu inte verkställts.

– Nu handlar det för regeringen att verkställa regeringsprogrammet. Än så länge är de bara skrivningar, konstaterar han.

Något som också bidrar till att SLC och MTK inte i det här skedet planerar gemensamma protestaktioner, är att regeringens aviserade balanseringsåtgärder inte har drabbat jordbruket.

– Senaste budet av finansministeriets kanslichef är att det krävs balanseringsåtgärder på totalt 10 miljarder euro under denna regeringsperiod och vi är i det läget att dessa besparingar inte riktas till vår sektor. Det beror på en mycket aktiv intressebevakning och att regeringspartierna förstår vår situation. Hittills har vi inte drabbats av besparingar, men skulle det bli så kommer läget att ändra gällande vår inställning till demonstrationer. Beredskap att agera finns, säger Nylund.

SLC och MTK har alltså lyckats avvärja att balanseringsåtgärder riktas mot jordbruket. Sören Lawast undrade hur producentorganisationer ska kunna lyckas med det i fortsättningen. Fackföreningar strejkar mot regeringen, vilket är en farlig väg att gå, enligt honom.

– Vi är inne på en farlig väg och ända sedan 1995 anser jag att lönsamheten naggats i kanterna för oss. Hur ska ni klara av att stå emot att besparingar inte drabbar vår sektor, frågar han sig och efterlyste mellan raderna att jordbrukarna borde brösta upp sig ännu mer.

Oss4 Feb24 Ct
Diskussioner om bondeprotester och EU:s gröna politik gick heta på Oss bönder emellan. Henrik Strandberg tog till ordet och efterlyste en kursändring av EU:s politik. Hela EU bör ta några steg tillbaka, anser han.

Skulle ta bort trovärdighet

Nylund förnekar inte att jordbruket kan drabbas och att man genom aktiv intressebevakning lyckats mota beskärningsförslag om att ta bort det nordliga stödet på 350 miljoner euro och den nationella tilläggsdelen av LFA på drygt 180 miljoner euro.

– Det har också kommit andra förslag, men lyckligtvis förstår den här regeringen att de inte går att genomföra. Jag vet inte om vi kan bevara skyddet mot våra näringar, men vi kan inte nu gå in för demonstrationer när det inte föreligger klara nedskärningskrav mot oss. Det skulle ta bort all vår trovärdighet med tanke på det politiska läget, säger han.

David Pettersson, tredje viceordförande för Kristdemokraterna, deltog i regeringsförhandlingarna för ett år sedan. Resultatet av dem blev att alla sektorer märker av sparåtgärderna.

– Vi ser det i våra välfärdsområden och kommunernas ekonomi. Jordbruket hade också sparkrav, men de gick inte igenom. Däremot sparar exempelvis skogscentralen för att pengarna inte ska tas från jordbruket. Pengarna har styrts så att de inte tas från jordbruket, förklarar Pettersson.

På Oss bönder emellan i Jakobstad betonades vikten av att jordbrukarkåren i EU-parlamentsvalet i juni, stöder kandidater kan medföra en kursändring. Bland annat Henrik Strandberg konstaterade att det behövs en kursändring i Bryssel.

– I många europeiska länder har man kommit till en gräns med EU-politiken. Som det är nu tar den förda politiken bort allt intresse för att hålla på med livsmedelsproduktion. Vi måste få bort den gröna politiken och in med nya krafter som har en bredare syn. Hela EU bör ta några steg tillbaka så att inte allt fallerar, säger han.

Avskogningsförordningen, som påverkar byggandet av nya ladugårdar för nöt och mjölk, är exempel på grön politik som i praktiken slagit helt fel. Andra politiska åtaganden från EU, till exempel biodiversitetsstrategin om ökat skydd kan slå mycket fel nationellt.

– Det är fullständigt sinnessjukt att avskogsningsförordningen hotar att stoppa planerade investeringar. Inte har det med avskogning att göra om vi i Finland tar ner hundra träd för att bygga en ny ladugård. Men det här visar vikten av att vi får ett EU-parlament som är mera vänligt inställt till lantbruket, säger Nylund.

Oss10 Feb24 Ct
LF:s chefredaktör Staffan Pehrman var på plats på Oss bönder emellan i Jakobstad och berättade om tidningen.

Alla får se sig i spegeln

Marcus Skullbacka tog upp frågan om handelns starka ställning och makt. Han tycker också att byråkratin bara förvärras. Nylund är övertygad om att det effektivaste sättet att få bukt med snedvridningen i leveranskedjan är lagstiftning.

– Men tyvärr går det långsamt och nu har dessutom livsmedelsombudsmannen handlande bidragit till sänkt förtroende för institutionen. Det är mycket beklagligt.

Gällande byråkratin konstaterade Nylund att det finns en tröghet i arbetskulturen inom vissa myndigheter som måste lösas. Men samtidigt menade han att alla – även SLC, ÖSP och MTK – måste se sig själva i spegeln.

– Vi har alla velat ha ett så rättvist stödsystem som möjligt för våra medlemmar, men det har samtidigt gjort att vi byggt ett system som skapar byråkrati. Med flera stödformer förlorar ibland någon medan en annan vinner.

– Vi eftersträvar rättvisa, men det har också bidragit till ökad byråkrati. Spegeln är inte helt fel redskap i det här sammanhanget och vi är inte oskyldiga till nuvarande läge, säger han.

I Jakobstad deltog också Staffan Pehrman, chefredaktör för LF, som berättade allmänt om medlemstidningen och varför utdelningen ibland haltar. På plats var också företrädare för Pedersöre avbytarservice.

Tidigare i veckan ordnades Oss bönder emellan också i Replot och Kristinestad. SLC bjöd samtliga medlemmar på mat och dryck och totalt lockade de tre evenemangen 275 deltagare. Trots stundvis allvarliga diskussioner om nuläget, var stämningen mycket god på samtliga Oss bönder emellan i Österbotten.