Img 7631
Ray Archuleta är en av pionjärerna inom markvård och markhälsa i USA, här med SLC:s ombudsman Rikard Korkman (t.h).
Jordbruk SLC

Northern Roots-seminariet
samlade regenerativa
odlare i Tallinn

Northern Roots-seminariet i Tallinn i Estland den 25-26 januari samlade 400 deltagare intresserade av den senaste utvecklingen inom regenerativt jordbruk.

Inom regenerativt jordbruk betonas speciellt vikten av en varierad växtföljd och allmänt åtgärder som gynnar markhälsan och den biologiska aktiviteten i jordmånen.

Föreläsarna vid seminariet var några av de främsta internationella profilerna inom regenerativ odling till några inspirerande dagar. Talare under dagarna var bland andra Ray Archuleta (USA), Rick Clark (USA) och Ben Taylor-Davies (UK).

Ray Archuleta är en av pionjärerna i USA gällande att öka medvetenheten om markorganismernas och jordmånens biologiska aktivitet inom jordbruket. Han har bland annat grundat Soil Health Academy med mål att öka kunnandet bland odlare i USA.

– Markhälsan är A och O för allt odlande. Där finns grunden, men den är också i en nyckelroll när det kommer till skördepotentialen, säger han.

Img 7647
Thomas Björklöf, SLC-medlem från Karis i Raseborg, deltog i paneldebatten i seminariet Northern Roots i Tallinn i Estland. FOTO: Rikard Korkman

SLC:s medlemmar deltog aktivt

SLC:s medlemmar höll sig väl framme på det internationella seminariet i Tallinn. Bland andra deltog jordbrukare Thomas Björklöf från Raseborg i panelen som diskuterade den enskilda odlarens väg mot en mera regenerativ odling.

Äppelodlare Jan Alm från Åland deltog i panelen som sammanfattade den första dagens diskussioner och lärdomar.

Kristian Bengts från Närpes deltog igen i panelen om hur forskning, odlare och politik kunde samverka bättre för en effektivare återanvändning av näringsämnen till exempel i form av olika typer av kompost. SLC:s ombudsman Rikard Korkman deltog också.

– Ett otroligt intressant seminarium som bjöd på flera lärdomar och inspirerande internationella föreläsare, sammanfattar Korkman.