Dsc00165
ÅPF-ordföranden Birgitta Eriksson-Paulson som själv har en växtodlingsgård lägger fram visioner för styrelsens medlemmar. Sittande från vänster mjölkbonden och suppleanten Jimmy Mattsson, köttuppfödaren Fredrik Söderlund, specialodlaren och viceordföranden Johan Holmqvist och fruktodlaren Michael Perander. Till höger suppleanten Anna Alm som brinner för hantverksmässig förädling av den egna äppelodlingens produkter.
SLC

ÅPF finslipar
intressebevakningen

Med uppbackning från SLC i Helsingfors arbetar Ålands producentförbund med att ta fram en ny strategiplan som ska sätta fart på styrelsens och specialutskottens arbete och ge hela medlemskåren mera framåtanda.

– Det finns ett behov att se över våra visioner och målsättningar. Vi behöver klargöra hur ÅPF ska bedrivas, vad ÅPF ska vara och för vem vi ska verka för. Om vi ska vara en dynamisk förening som svarar upp till medlemmarnas och näringens behov behöver förbundets syfte finnas klart formulerad i stadgarna, påpekar styrelseordföranden Birgitta Eriksson-Paulson.

Hon betonar att arbetet för att utveckla och förbättra ÅPF har prioritet inom styrelsen och den nya strategiplanen är ett steg i den riktningen.

Nyligen satt ÅPF:s styrelse en hel dag och kläckte idéer tillsammans med Christoffer Ingo, som är lantbrukspolitisk sakkunnig vid SLC-kontoret i Helsingfors.

– Han hjälpte oss också när styrelsemedlemmarna nyligen hade en grundlig genomgång för att utveckla styrelsens arbete. Nu ska vi ska bygga upp framtidstron genom att titta igenom stadgarna och skapa en organisation som arbetar ännu effektivare för ett hållbart och lönsamt åländskt jordbruk, förklarar ÅPF:s vd Sue Holmström.

I arbetet med strategiplanen ingår också att under våren genomföra en enkät för att höra fältets åsikt om hur ÅPF:s intressebevakning bör utvecklas för att bäst uppfylla medlemmarnas förväntningar.

– För medlemsenkäten ska vi kontakta SLC:s kommunikationschef Mia Wikström som höll i trådarna när SLC genomförde en motsvarande enkät, säger Holmström.

Strategiplaneringen är också ett sätt att försöka locka fler medlemmar till förbundet eftersom medlemsantalet minskat de senaste åren när den aktiva jordbrukarkåren krymper.

Dsc00173
VD Sue Holmström gör noteringar i laptoppen medan Christoffer Ingo på storbildsskärmen hjälper ÅPF-ledningen att spåna idéer som ska utveckla förbundets arbete. Till höger Fredrik Söderlund och Jimmy Mattsson.

Dubbelarbetande ÅPF-styrelse

Ett särdrag för Åland är att ÅPF:s styrelsemedlemmar är ”dubbelarbetande” eftersom intressebevakningen inte bara handlar om att följa upp beslut som fattas i Bryssel och Helsingfors. ÅPF ska också driva på landskapsregeringen för att inom EU-politikens ramverk hitta lösningar som beaktar det specialiserade åländska jordbrukets särskilda förutsättningar och behov.

– Vi som intresseorganisation arbetar synnerligen brett och då är det viktigt att fokus är på rätta saker. Vårt arbete ska motsvara medlemmarnas förväntningar. Ju mer arbete och ju bredare fältet är desto viktigare är det att vi agerar enligt våra målsättningar och stadgar, påpekar Eriksson-Paulson.

ÅPF:s ordförande poängterar att det måste vara väldigt tydligt för alla vad förbundet står för.

– I pressade situationer blir det nu alltför lätt att visa misstro mot oss. Vi behöver vara enade för att vara starka och vill engagera våra utskott och våra medlemmar i den här processen för att vi ska få en bra plan framåt.

ÅPF-ordföranden anser det viktigt att medlemmarna alltid har chansen att komma till tals om utvecklingen.

– Och första steget är att vi tar upp saken på det kommande evenemanget Oss Bönder Emellan, lovar hon.