Vilken är din erfarenhet av lantbrukets avbytarservice? Är avbytarna kunniga, betjänar förvaltningen? Det frågar MTK och SLC av medlemmar i en enkät om avbytarservicens situation.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Alexandra Wasström har börjat arbeta som nytt ungdomsombud för SLC Nyland. Högst upp på arbetslistan är att få ungdomarna i organisationen att komma ut och träffa människor igen.

SLC har gett ett utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets proposition med förslag till lag om temporära kostnadsstöd för jordbruket, trädgårdsnäringen och vattenbruket.

Vattenbristen har präglat de åländska frukt- och bärodlingarna under de senaste fem åren. Nödlösningarna förbyts nu mot nya och hållbara innovationer, som beaktar både dricksvattnet och bevattningen av odlingarna. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur kommer den framtida vattenförsörjningen att se ut på våra gårdar?

Välkommen att besöka den gemensamma montern 6r34 för Finlands svenska 4H, Farmer Time Finland, SLC, UngMartha och Marthaförbundet i svenska Hörnan på Educa-mässan. Evenemanget ordnas i Helsingfors Mässcentrum den 27-28 januari.

Vi finländare tar för givet att det alltid ska finnas färska, inhemska och billiga ägg på butikshyllorna. Men det är en bransch som nu genomgår stora förändringar. Buräggen fasas ut och det är många producenter som tvingas lägga ner på grund av de stora investeringarna som krävs. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur ekonomiskt hållbart är det att producera ägg i framtiden?

För företagare i allmänhet och för lantbruksföretagare i synnerhet är tröskeln högre att söka om hjälp när man drabbas av psykisk ohälsa. Mats Wikner i Kyrkslätt gick in i väggen, men nu är han tillbaka starkare och klokare. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på den sociala dimensionen av hållbarhet inom lantbruket. Vad ska man som lantbrukare göra när man märker att orken börjar tryta och allt känns mörkt?

På onsdag förmiddag undertecknade jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen, SLC:s förbundsordförande Mats Nylund och MTK:s ordförande Juha Marttila den nationella stöduppgörelsen för nästa år. SLC:s styrelse godkände förhandlingsresultatet på sitt möte i måndags.

Det gångna året kommer nog ingen att glömma. Året inleddes med begränsningar på grund av Corona-epidemin. Vi hade haft mycket kraftig prisstegring på energi, gödsel och spannmål men priserna på husdjursprodukter hade stigit mycket långsamt, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

På ÖSP:s höstmöte var representanter för Yrkesakademin i Österbotten på plats. De delade ut pris åt årets praktikvärd som i år är JMK-Milkhouse Oy i Närpes.

Det går mycket bra för Vasaregionen som har landets lägsta arbetslöshet på endast 5,3 procent. Samtidigt finns planer på enorma investeringar i hela landskapet – från Sydösterbotten till Karleby.

Den gröna politiken inom EU, missnöje med över hur krispaketet fördelats och handelns stora makt. Det finns mycket som irriterar landets jordbrukare för tillfället. Det var tydligt på ÖSP:s höstmöte där budskapet var att intressebevakningen bör skärpas.