Jordbrukaren Mikael Söderholm i Kimito hoppas att fler unga engagerar sig. Någon måste föra jordbrukarnas talan, annars blir vi överkörda, säger han.
MTK och SLC bjuder in beslutsfattare, media och husdjurssektorns branschfolk till ett webbinarium för att diskutera djurhållningens miljöpåverkan fredagen den 10 december kl.9-11.
Landsbygdens Folk och dess utgivare SLC tar anklagelserna på största allvar och vi inledde förra veckan ett arbete för att utreda om anklagelserna har grund eller inte, skriver Staffan Pehrman.
Det gäller att anpassa produktionen enligt efterfrågan. Då får man högre priser, säger producenter i Åboland.
SLC och MTK samlades på onsdagen till ett jippo på Narinken i Helsingfors riktat till konsumenterna under frågan ”Varför får den minst som gör mest?” med ett välbeprövat koncept. Konsumenterna fick möjlighet till att köpa jordbruksprodukter till producentpris.
Ja, varför får den minst som gör mest? Den frågan ställdes av många som besökte ÖSP:s och MTK:s demonstration i Karleby där konsumenter fick köpa livsmedel till producentpriser.
Producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ordnar en demonstration idag den 17 november på grund av den ekonomiska krisen inom jordbruket.
Enligt en färsk undersökning som gjorts av Kantar TNS Agri på uppdrag av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK vill majoriteten av finländarna att finländska jordbrukare ska få en högre andel av livsmedelspriset än i dag. De flesta finländare skulle också vara villiga att betala mer för sin mat om prisökningen kanaliserades till jordbrukaren. Finländarna anser dessutom att livsmedel vars produktionsmetoder inte uppfyller kraven i finländsk lagstiftning för vår inhemska produktion inte bör importeras till Finland.
I början av månaden ordnade SLC lantbrukspolitiska seminariedagar för Yrkeshögskolan Novias agrologstuderande. Utbildningen är ett mångårigt samarbete mellan yrkeshögskolan och SLC.
Producentorganisationerna uppmuntrar skogsägare till riktad naturhänsyn i ekonomiskogar. Organisationerna har i sina miljöprogram samlat effektiva åtgärder för att trygga skogarnas mångfald och vattenskydd.
I mars 2020 inledde ÖSP projektet Ekonomilaboratoriet. Kärnan i projektet har varit ordnandet av producentcaféer som ger deltagarna möjlighet att träffas och diskutera sektorvis. I dagsläget finns tio sådana grupper som lockat totalt 82 deltagare.
Helsingfors stad har av klimatskäl beslutit att helt sluta servera kött och mjölk på sina tillställningar från och med årsskiftet. Helsingfors väljer att berätta att de finländska böndernas mjölk- och köttprodukter inte duger, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.