Julklappstips i SLC-shopen

Har du julklappsbekymmer? Hitta de perfekta gåvorna i SLC:s webbshop. Nu finns det flera produktnyheter att beställa till jul.

SLC - Dsc06253
Egensinnigt ÅPF torgförde bönders ekonomiska dilemma

Medan egensinniga Åland firar självstyrelsens 100-årsjubileum profilerade sig ÅPF genom att ordna sin drive om bönderna som livsmedelskedjans sämst betalda grupp åtta dagar efter motsvarande kampanj på fastlandet.

SLC - Slc 75 Hosnejsning
Anmäl dig till SLC:s 75-årsjubileum senast 30.11

Den 7 december 1945 grundades SLC och centralförbundets verksamhet inleddes 1946. Det innebär att SLC nu firar 75 år av verksamhet för jord- och skogsbrukets intressebevakning. Det firar SLC genom att med en öppen inbjudan bjuda in medlemmar, nuvarande och tidigare förtroendevalda samt samarbetspartner till en digital, direktsänd jubileumsfest fredagen den 3 december kl. 14.00.

SLC - Sune Eliasson 1
”EU-inträdet förändrade jordbrukarnas situation totalt”

Sune Eliasson från Pernå var ordförande för NSP och medlem i SLC:s styrelse under en för jordbrukarna speciellt turbulent tid. Bland annat EU-medlemskapet och de stödsystem som det medförde bjöd på rejält med utmaningar.

Välkommen på webbinarium om den finländska djurhållningens miljöpåverkan 10.12

Fredag 10.12 kl.9-11 blir det en fortsättning på den populära webbinarieserien Miljösnack som ordnas i samarbete av MTK och SLC. Den här gången är avsikten att ge redskap till beslutsfattarnas verktygslåda om djurhållningens miljöpåverkan.

SLC - Myote2
Långgård: Situationen är kritisk för många medlemmar

Jordbruket genomlider en enorm kostnadsutveckling som påverkar alla sektorer negativt. Samtidigt presterar handeln rekordresultat. Det är en ohållbar situation, sa ordförande Tomas Långgård när han öppnade förbundsfullmäktiges möte i tisdags.

SLC - Myote4
Allvarsamma tongångar på ÖSP:s fullmäktigemöte

Stigande kostnader och dålig lönsamhet. Och samtidigt utpekas som en stor klimatbov. Att jordbrukarna genomgår tuffa tider var tydligt när ÖSP:s fullmäktige höll sitt möte i tisdags. Tongångarna var mestadels allvarsamma.

SLC - Nyl Bon 1
SLC Nyland antog nya stadgar och nytt namn

På tisdagen hölls nyländsk bondedag på Fur Center i Vanda i traditionell stil. Dagen sammanför Pro Agria Nylands Svenska Lantbrukssällskaps (NSL) årsmöte och SLC Nylands höstmöte.

SLC Nyland: Varför får den minst som gör mest?

SLC Nylands höstmöte konstaterar att våra bönder är i en akut kostnadskris på grund av snabbt stigande produktionskostnader. Priserna på produktionsinsatser så som gödselmedel, foder och energi har i höst stigit radikalt och oförutsägbart, samtidigt som sommartorkan har krympt skörden. Situationen är ohållbar då inkomsterna inte täcker ens de direkta utgifterna.

SLC - Framtidsodlarna Flen
Podcasten Framtidsodlarna: ”Skogsägaren ska få besluta om sin egen skog”

Varje skog är unik. Därför är det den som vårdar och brukar skogen som vet bäst hur den ska skötas. Robert Flén i Munsala följer oroat med den diskussion som nu förs på EU-nivå. Ju längre bort besluten fattas desto mindre vet man om hur en enskild skog ska vårdas på bästa sätt. Det senaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om ljuspunkter och orosmoln i det framtida skogsbruket i Finland.

Klimatåtgärder inom lantbruket tema för Nyländsk Bondedag

På tisdag 23.11 väntas igen efter ett mellanår över hundra nyländska bönder till Nyländsk Bondedag på Saga Congress Center (Fur Center) i Vanda.

SLC - Mikael Soderholm1
Han har fört jordbrukarnas talan i snart fyra decennier

Jordbrukaren Mikael Söderholm i Kimito hoppas att fler unga engagerar sig. Någon måste föra jordbrukarnas talan, annars blir vi överkörda, säger han.