SLC - Arsbok2020 Parmar Lf
Beställ SLC:s årsbok 2020

SLC:s årsbok, som samlar centralförbundets och de regionala producentförbundens årsberättelser från 2020 inom en och samma pärm, har utkommit.

SLC - Slc75 2
Hela livsmedelskedjan måste reagera på lönsamhetskrisen

När SLC:s fullmäktige förra fredagen samlades till ordinarie höstmöte i Helsingfors väckte jordbrukets lönsamhetskris diskussion. Rekordlåga skördar i kombination med höga prisförhöjningar på så gott som alla produktionsinsatser har försatt många gårdar i en svår situation.

SLC - Sjoo3
Skogsutskottets ordförande: ”Många viktiga frågor på agendan nu”

Niclas Sjöskog är inte enbart mjölkproducent. Han är också en aktiv skogsägare och ordförande för SLC:s skogsutskott. Ett uppdrag som blivit mera krävande de senaste åren. EU:s taxonomi och den pågående klimatdebatten dominerar intressebevakningen, säger han.

SLC - Skogsmote Webben
Johan Mörn blir ny ordförande för Ålands Skogsvårdsförening

Mångsysslande skogsbruksingenjören Johan Mörn från Saltvik valdes till ny ordförande vid Ålands Skogsvårdsförenings höstmöte i slutet av november. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema i LF!

SLC - Framtidsodlarna Westman Backman
Podcasten Framtidsodlarna: ”Besök många andra gårdar innan du startar nytt”

Jeggars gård i södra Kyrkslätt var för några år sedan en konventionell spannmålsgård. I dag producerar man ekologiskt lamm- och nötkött på gården. Under några år förändrade Hanna Westman och Rickard Backman i princip allting på Jeggars. Det senaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om mod att våga starta nytt och om vikten av en god planering.

SLC - Janina Saarinen
Saarinen tar över efter Nyholm som SLC Nylands ungdomsombud

Stafettpinnen går vidare till Janina Saarinen när hon blir SLC Nylands nya ungdomsombud. Yngre generationers intresse är en framtidsfråga för hela branschen.

SLC - Poot3
”Med den här farten blir det brist på inhemsk potatis”

Låga lager, höga kostnader – men sämre priser. Förra veckan meddelade PAYR att potatismarknaden inte fungerar som den bör. Branschorganisationen får medhåll av ordförandena för ÖSP:s och SLC:s potatisutskott.

Även SLC:are i årets medaljregn

President Sauli Niinistö har till självständighetsdagen 6.12 förlänat förtjänsttecken åt förtjänta finländska medborgare på SLC:s förslag.

SLC - Mats Nylund 2021 10 01
Mats Nylund: De följande 75 åren

Vårt språkrör Landsbygdens Folk har under det gångna året publicerat artiklar med nedslag från SLC:s första 75 verksamhetsår och intervjuer med personer som bidragit till arbetet för böndernas, växthusodlarnas, skogsägarnas och landsbygdens bästa. På vår digitala jubileumsfest presenteras en liten del av SLC:s historia i form av en video och innan sommaren ska en historik publiceras. Därför tänkte jag blicka framåt i denna kolumn, skriver Mats Nylund, ordförande för SLC.

SLC - Kolumn Ja
Kristian Westerholm: Lönsamheten och marknaden – evighetsfrågor för bonderörelsen

I livsmedelskedjan, från jord till bord, är det egentligen vi som har trumf på hand: vi har råvaran och vi har slutanvändarens, konsumentens förtroende. Finländaren i gemen uppskattar det finländska jordbruket. Konsumenten känner igen sig och väljer rätt långt finländska produkter i matbutiken och skulle vara beredd att betala mer för maten om prisförhöjningen skulle gå direkt till bonden. Detta förtroende är det viktigaste vi har, påpekar SLC:s fullmäktigeordförande Kristian Westerholm.

SLC - Juha Marttila 1
MTK:s ordförande Juha Marttila: ”SLC är vår naturliga samarbetspartner”

Juha Marttila har varit ordförande för MTK sedan 2009. Samarbetet mellan de två producentorganisationerna har alltid varit både naturligt och smidigt säger husdjursbonden från Lappland.

SLC - Jv1  Jarmo Vaittinen Pa Ministeriet
Kanslichef Vaittinen minns SLC med värme

De är nästan jämngamla, Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund och tidigare kanslichefen vid Jord- och skogsbruksministeriet, Jarmo Vaittinen.