SLC - Landskapsplan 1 Webben
Nyländska landskapsplanen finns snart till påseende

Förra veckan presenterades Nylands förbunds styrelses förslag till nästa landskapsplan. Landskapsstyrelsen föreslår nu nya skyddsområden på en areal som omfattar 11.866 hektar och dessutom reservationer för 5.987 hektar. Inom ett par veckor läggs planen fram till påseende och anmärkningar till planen kan lämnas in till och med 8.11.

SLC - Vilpas Matti Haapanen Luke
Nytt beslutsstöd för tallföryngring

Vilpas är ett webbaserat beslutsstöd, som hjälper att välja rätt odlingsmaterial till en viss föryngringsyta. Verktyget riktar sig till skogsägare och skogsexperter. Det har utvecklats i samarbete mellan Skogforsk i Sverige och Naturresursinstitutet i Finland.

SLC - 005
Från mitt vindskydd: Röja, inte röja, röja…

Att sköta plantskogen är en viktig åtgärd för att den skall utvecklas på ett önskvärt sätt. Avsikten med röjning och plantreglering är att ge plantorna ljus och utrymme för optimal tillväxt. Snabb utveckling bidrar också till att perioden, då risken att utsättas för klövviltskador, blir så kort som möjligt.

SLC - Skogsjordbruk
Brittisk skogsjordbrukare: Högre försäljningsintäkter och större mångsidighet i odlingen

Stephen Briggs är jordbrukare vid Whitehall Farm i Cambridgeshire i England i Storbritannien. På en del av sin gård bedriver han skogsjordbruk med inslag av äppelträd. Skogsjordbruket, på engelska agroforestry, avser användandet av träd och buskar i traditionellt åkerbruk.

SLC - Transporter 4 Webben
Pråmtransporter nisch i skärgården

Landsbygdsföretagare Jan Lindberg med Malax Trädgård i spetsen har förutom storskalig växthusodling av grönsaker även pråmtransporter i skärgården.

SLC - Dsc00805
Applåder för ”axgansk” hållning mot varg och skarv

Ålänningarnas beslut att landskapet ska vara fritt från varg och även att tillåta jakt på skarv applåderades under SLC:s och MTK:s gemensamma tjänstemannadagar som inleddes i Mariehamn i onsdags. Där fick deltagarna också lära sig ordet ”axgan” i betydelsen att gilla närproducerad åländsk mat och inte heller avstå från att äta kött.

SLC - Olivenhain Mit Xylella Fastidiosa
Xylella kan också drabba Finland varnar Efsa

Bakterien som slagit ut stor del av olivträden i södra Italien kan komma till Finland också. EU konstaterar att hela Europa nu ligger i riskzonen. Och det finns ingen fungerande kur.

SLC ordnar webbutbildning i sociala medier 8.10

Vill du lära dig skapa en Facebook-sida och hur man uppdaterar den? Anmäl dig då till SLC:s webbutbildning.

Dags att styra från anklagande atmosfär till äkta lösningar i klimatarbetet

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC delar oron och budskapet från FN:s klimatmöte om att den nuvarande takten i klimatarbetet globalt inte räcker till. Enligt producentorganisationerna har beslutsfattarna god kunskap om jordbrukets utsläppskällor och det kol som skogen binder, men inte tillräcklig information om markens och växternas kolbindning.

Parlamentet försöker stoppa EU:s växtpatent

EU-parlamentet i sin helhet har nu skärpt kraven på ett förbud mot växtpatent. I en resolution kräver parlamentet ett definitivt stopp för patent på konventionella grödor.

SLC - Mg 7245
Miljö- och LFA-ersättningen höjdes i budgetrian

Förhöjningen med 88 miljoner euro i miljöersättning är antagligen en av de viktigaste enskilda förhöjningarna i regeringens förslag till statsbudget för nästa år. Också LFA-ersättningen höjs. I sina budgetförslag från i somras föreslog ministerierna en kraftig sänkning av anslagen för miljöersättningar och ekologisk produktion samt för LFA-ersättningen jämfört med i år. Sänkningarna var en följd av att det har gått åt för mycket pengar i början av perioden för landsbygdsutvecklingsprogrammet på fastlandet. – Under budgetrian har regeringen följt skrivningarna i regeringsprogrammet, säger SLC-ordföranden Mats Nylund. Höjningarna av miljö- och LFA-ersättningarna har direkt inverkan på böndernas inkomster, och därför är regeringens beslut naturligtvis välkommet.

SLC - Norska Gaster 1
Norska länstjänstemän på Finlandsbesök

Förra veckan besöktes Finland av norska länstjänstemän inom jord- och skogsbruksförvaltningen vid Trøndelag, regionen i mitten av Norge.