SLC - Skogstavling 1 Webben
Spänning och social samvaro i knepig skogstävling

Sydkustens skogsägare tävlade i skogsfärdighet i utmanande terräng på Kimitoön. Det här och mycket annat kan du läsa om i veckans Skogstema i LF!

Producentförbund och skogsvårdsföreningar i söder reagerar på ledningsprojekt

En prövningsenlig miljökonsekvensbedömning bör genomföras. Det anser det gemensamma miljö- och markutskottet för SLC Nyland, MTK-förbunden i Tavastland, sydöstra Finland och Nyland samt skogsvårdsföreningarna om Kymmenedalens elnäts planerade kraftledningsbygge mellan Borgå och Askola. Det handlar om en ledning på 110 kilovolt.

SLC - Friluftsleder
SLC har uppdaterat avtalsmodellen för friluftsleder

SLC har uppdaterat sin version av avtalsmodellen för friluftsleder. Avtalsmodellen är också försedd med bakgrundsinformation, ”God praxis”.

SLC - C8 B2 E450 80 Ce B24 C Be66 A9738 E4 B0361
EU-länderna vill hålla agrarbudgeten intakt

EU-länderna vill hålla jordbruksbudgeten på den nuvarande nivån under perioden 2021 till 2027. Det framgick av diskussionerna under måndagens ministermöte i Luxemburg. De flesta länder vill samtidigt hålla fast vid den nuvarande budgetramen.

NTM-centralen önskar fler ansökningar om statsbidrag för enskilda vägar i Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten beviljar bidrag för förbättring och reparation av enskilda vägar i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten. Antalet bidragsansökningar har minskat under den senaste tiden och NTM-centralen vill väcka kommunernas tekniska sektor och väglagen för enskilda vägar till att skicka in bidragsansökningar.

EU-domstolen striktare än väntat om stamvårdande vargjakt

Striktare än väntat och striktare än generaladvokatens förslag. Det är jord- och skogsbruksministeriets bedömning av Europeiska unionens domstols förhandsavgörande i torsdags om stamvårdande jakt på varg.

SLC - 94E263344725875C Org
Miljövänlig behandlingsmetod mot snytbagge testas i Finland

Under våren 2019 planterades den första av två omgångar med conniflexbehandlade granplantor mot snytbagge på Tornators marker i södra Finland. Studien är ett samarbete mellan Naturresursinstitutet Luke, Svenska Skogsplantor, Tornator och BCC.

SLC - 9729Ae38B2E6Cabe Org
Metsä Group: Säkrare förnyelse med blandning av tall och gran

Metsä Group inleder försäljning av blandkultur av tall och gran till skogsägare. Målet är blandskogar som är tåligare än monokulturer och vilka växer bra. Metoden lämpar sig särskilt för områden med risk för älgskador, men risken för andra skador minskar också.

SLC - Kone1
Gott om nyheter på KoneAgria

Det är ingen brist på utställare och nyheter under årets KoneAgria. I år fokuserar utställningen helt på maskiner, anläggningar och tjänster. KoneAgria är öppen torsdag och fredag kl.9-17 samt lördag kl.9-16. SLC och Landsbygdens Folk är också på plats med egen monter (L121), välkomna att hälsa på oss!

Landskapsplanen och certifiering aktuella frågor i skogsutskottet

SLC:s skogsutskott diskuterade bland annat Nylands landskapsplan och frågor kring certifieringen under sitt möte förra veckan.

Ledaren: Planläggning tär på markägarens utkomst

Det är inte alltid lätt att vara privat markägare i detta land, och det ser ut att bli allt svårare, desto närmare huvudstadsregionen man befinner sig. Nu sätter Nylandsplanen 2050 markägarens rättigheter och utkomstmöjligheter på prov.

Klimatförändring och försvagad global ekonomi dämpar virkeshandeln

Stora virkesmängder på den globala marknaden har försvagat den inhemska virkesindustrins konkurrenskraft, meddelar Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.