Purmovind4
En arbetsgrupp som förhandlat med olika vindkraftsbolag om utbyggnad av vindkraft i Purmo rekommenderar ABO Wind för markägarna. Om planerna förverkligas kan det byggas upp till femtio turbiner i Purmo om 4-6 år. Närmast ABO Winds projektchef Markus Ehrström och Johan Löfbacka, markägarrepresentant.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar

ABO Wind planerar
femtio vindturbiner i Purmo

I höstas inledde en arbetsgrupp för vindkraft i Purmo förhandlingar med olika intressenter. Bolaget som arbetsgruppen nu för fram som bästa alternativ för markägarna är det tyska vindkraftsbolaget ABO Wind som planerar en park på femtio vindturbiner.

– I takt med att vi förhandlade med olika vindkraftsbolag lärde vi oss mera hela tiden. När det är fråga om ett så här stort projekt handlar det till slut mycket om trovärdighet och hur samarbetet fungerar. Ersättningsnivån var också en bidragande faktor när vi till slut gick in för att rekommendera ABO Wind för markägarna, säger Johan Löfbacka.

Löfbacka har varit med en arbetsgrupp som i höstas inledde processen med att utvärdera vilket bolag som rekommenderas för markägarna i Purmo.

– När ABO Wind skickade ut kallelse till om informationsmöten för markägarna fanns vårt rekommendationsbrev bifogat. Som jag ser det har det varit bra för markägarna att ha en grupp som representerat dem. Att ha en fungerande organisation har underlättat mycket, konstaterar han.

Stora planer

Utbyggnaden av vindkraft har kommit längre i Sydösterbotten jämfört med i de norra delarna av landskapet. Men nu kan det bli ändring på det om allt går planenligt framöver. ABO Wind har planer på att bygga upp till femtio vindturbiner på ett cirka 5.000 hektar stort område i Purmo.

– Vi är nu i ett inledande skede där vi skriver kontrakt med markägarna i området. Hittills har vi haft många som kommit med på mötena här i Purmo och undertecknat kontrakt. Sedan återstår det att se hur många turbiner som förverkligas.

– Vindkraftverkens effekt ökar hela tiden och vi har planer på turbiner på 6-10 MW, säger ABO Winds projektchef Markus Ehrström.

ABO Wind är ett tyskägt bolag med omkring 600 anställda i 16 länder, varav cirka 20 i Finland. Bolaget har i Finland byggt 29 vindkraftverk som är i drift och har planer på många fler som genomförs som bäst.

– Vindkraft är för tillfället det mest konkurrenskraftiga sättet att producera el i Finland och viktigt för att vi ska klara av att minska utsläppen av koldioxid. Det finns också en stark lokal förankring och markägare kan få arrendeinkomster och kommunerna fastighetsskatt, säger Ehrström.

Miljoner i fastighetsskatt

För Pedersöre kommun handlar det om 1,4 miljoner euro i fastighetsskatt per år om femtio vindkraftverk byggs i Purmo.

– Med en livslängd på trettio år handlar det därmed om 43 miljoner euro i fastighetsskatt för kommunen samt stora ersättningar för markägarna. Vägarna förbättras också, konstaterar Ehrström.

Som bäst undertecknar bolaget ifråga kontrakt med markägarna och Ehrström konstaterar också att det är viktigt med en öppen kommunikation.

– I beredningsskedet är det viktigt att höra allas åsikter. Viktigt att framhålla är att området trots vindkraft förblir ett friluftsområde och på så sätt kommer inga begränsningar.

När den biten är klar inleds processen med en miljökonsekvensbedömning och efter det blir det fråga om planläggning. Risken för besvär kan också göra att tiden för förverkligandet av parken förlängs.

– Men om allt går enligt planerna kan vindkraftsparken börja byggas om 4-6 år, säger Ehrström.