Markägarkväll om Nylandsplanen 2050

Finlands Skogscentrals projekt Skogsbruk och planläggning ordnar tillsammans med MTK och SLC ett evenemang för markägare om Nylands landskapsplan 2050 – planläggningens inverkan ur markägarens synvinkel.

SLC - 69374043 10156517762098030 7106623724580765696 O
Christina Gestrin är årets Fredrika

Christina Gestrin jobbade för miljöfrågor långt innan flygskammen, klimatångesten och den globala uppvärmningen fyllde våra flöden. Nu får hon årets Fredrika Runeberg-stipendium på 10.000 euro för sitt långa och outtröttliga engagemang för miljön.

SLC - Anders Portin
HCV-beteckning fullständig överraskning för skogsägarna

De nya kriterierna för virkesanskaffning på så kallade HCV-områden har väckt förundran och bestörtning hos skogsägarna, som inte på något sätt varit involverade i processen. Kartorna över dessa områden innehåller dessutom många felaktigheter.

Skärpta importkrav för växter, växtprodukter, jordmaterial och maskiner

Från 1.9.2019 skärps importkraven i fråga om växtskydd för vissa växter, växtprodukter och jordmaterial, meddelar Livsmedelsverket.

Nytt skogsråd tillsatt

Statsrådet har tillsatt ett skogsråd som ska bistå jord- och skogsbruksministeriet i breda och principiellt viktiga skogspolitiska frågor.

SLC - 8461316524 79E61B6595 O
Panamasjukan visar riskerna med skadegörare i våra skogar

I Colombia förstör panamasjukan bananodlingar på löpande band. Motsvarande hot kan också drabba våra finländska skogar som är ytterst sårbara mot vissa skadegörare, påminner Livsmedelsverket.

Ledare: Framtidsinvesteringarna syns inte i budgetförslaget

Vid en första blick är det närmare 200 miljoner euro som ministeriernas budgetförslag för nästa år minskar i miljö- och LFA-ersättning jämfört med i år. Att anslagen skulle råka ut för rödpennan var vi förberedda på. En så här drastisk nedskärning hade vi dock inte räknat med. Regeringsprogrammet innehåller ju skrivningar om att underskottet i såväl miljöersättningen som i LFA-ersättningen täcks nästa år.

SLC - Budget 1
Kraftigt underskott för miljö- och kompensationsersättningen

Förra veckan publicerade Finansministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet sina budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de mest dramatiska föreslagna förändringarna som kraftiga nedskärningar i miljö- och kompensationsersättningen (LFA). I det rätt så färska regeringsprogrammet sägs ändå att underskottet ska kompenseras men budgetförslagen håller sig inte till det här. SLC:s Mats Nylund förutsätter att underskottet kompenseras fullt ut redan 2020.

ÖSP:s varningstjänst för medlemmar

För att minska riskerna för smygfilmningar och/eller inbrott på jordbruk har ÖSP upprättat en SMS-varningstjänst.

SLC - Ellinor Sundqvist
Ellinor Sundqvist vikarierar som SLC:s jurist

Ellinor Sundqvist vikarierar i höst SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin, som är tjänstledig fram till årsskiftet.

SLC - Dsc 2098
Stefan Malm ny vd för Dynamohuset i september

Efter fem år som servicedirektör på skogmaskinstillverkaren Logset är Stefan Malm redo för nya yrkesmässiga utmaningar. I en snar framtid tar han över rodret vid Dynamohuset i Närpes.

Ledare: Livsmedelsgrödor enligt efterfrågan

Det finns inte någon orsak att minska på den djurhållning vi har i dag i Finland. Vårt lands produktion av kött, mjölkprodukter och ägg är hållbar och balanserad. Vi skövlar inte regnskog för att få sojabönor att föda upp djuren med.