Handläggningen av Kemera-ansökningar och -anmälningar ska bli snabbare

Finlands skogscentral automatiserar handläggningen av Kemera-stödansökningar och anmälningar om verkställande liksom beslutsfattandet gällande det slutliga stödbeloppet. Ändringarna i lagen träder i kraft 16 januari.

Nytt hörande kring grundvattenområden i Västnyland

Fram till den 31 januari finns NTM-centralens ärende gällande klassificering och avgränsning av grundvattenområden i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå till påseende.

SLC - Storm
Åländska politiker vädjar om hjälp och försiktighet

Ålands landskapsregering har tagit i kontakt med jord– och skogsbruksministeriet i Helsingfors för att be om hjälp med stormskadorna. Eventuellt kunde Lantmäteriverket hjälpa de åländska myndigheterna med flygfotografering för att kartlägga stormskadornas omfattning.

SLC - El1
Västnyländska montörer reparerar åländska ellinjer

I snöslask jobbade i tisdags elmontörer från västnyländska N3M Power Oy AB med att reparera stormskadade ellinjer i Eckerö på den åländska västkusten.

SLC - Alandstorm
Åland får hjälp med stormskadade skogar

Med den befintliga maskinparken klarar Åland inte av att ta hand om allt stormskadat virke efter nyårshelgens våldsamma storm med orkanvindar i byarna.

SLC - Aland
Förödande storm förstörde hans skog

Skogsägaren Karl-Göran Holmroos i Saltvik Haga är en av många ålänningar som fick en stor del av sitt livsverk ödelagt av nyårshelgens förödande storm Alfrida. – Det kom nog en klump i halsen och en droppe i ögonvrån när jag efter stormnatten såg den totala förödelsen i stora delar av min skog, säger han.

SLC - Skatt
Förskottsinnehållning ett måste vid handel med privata skogsägare

När beskattningen av olika biinkomster från skogsbruket, till exempel ved, flis, julgranar och snittgrönt, flyttades från jordbruksbeskattningen till skogsbeskattningen för ett antal år sedan blev det också aktuellt med förskottsinnehållning på de här inkomsterna. I fjol lär skattemyndigheterna ha uppmärksammat att alla inte har förfarit så utan fortsatt som tidigare.

Blomqvist: Jord- och skogsbruket är en del av lösningen i kampen mot klimatförändringen

SLC - Storm1
Generatorn blev kalkonernas räddning under elavbrottet

Stormen på nyårsdagen bidrog till omfattande elavbrott och stormskador i Vasaregionen. En av de som drabbades av både vindfall och elavbrott var kalkonproducenten Daniel Helenelund i Solf. Strömmen var borta i femtio timmar och det gjorde att generatorn fick gå på högvarv.

ÅPF vill slippa avgift för virkeslastningen

Ålands Producentförbund vill att landskapsregeringen efter de omfattande stormskadorna i åländska skogar beviljar ett generellt undantag från kravet på trafikanordningsplaner (TA-plan) för lastning och lossning av virke från vägar där landskapet är väghållare. Undantaget bör enligt ÅPF gälla både själva kravet på TA-plan samt kostnaden för planen inklusive de skyltar som krävs för arrangemanget.

SLC - Skogsbaeck Jsg
Växters tillgång på kväve minskar när klimatet blir varmare

I takt med den globala uppvärmningen och de ökande halterna av koldioxid i atmosfären tycks tillgången på kväve försämras för marklevande växter i naturen. Det visar en stor internationell studie som nyligen publicerades i Nature Ecology & Evolution. Detta kan påverka skogens förmåga att ta upp koldioxid från atmosfären och eventuellt också minska tillgången på näring för de växtätande varelser som lever där.

Novia får donation av Snellman

Snellman donerar 10 000 euro till Yrkeshögskolan Novias naturbruksutbildningar.