Skogsbruk Globalt Marknad

Klimatförändring och
försvagad global ekonomi
dämpar virkeshandeln

Stora virkesmängder på den globala marknaden har försvagat den inhemska virkesindustrins konkurrenskraft, meddelar Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT. Den globala uppvärmningen har lett till extremt väder, insektsskador och skogsbränder vilket ökat mängden virke på marknaden och sänkt priserna.

I Finlands viktigaste exportländer har ekonomin samtidigt försvagats, vilket sänkt efterfrågan på virke. Också industrins behov av virke har minskat.

Den inhemska virkeshandeln svalnar av i jämförelse med i fjol och priserna sjunker. Det är en följd av de stora virkeslagren från förra året, samt användningen av importerat virke.

Avverkningarna och utvecklingen inom virkeshandeln återgår till en mera måttlig nivå efter fjolårets uppsving. Rotköpen riktar sig till stämplingsposter för gallring för att förse industrin med massaved, vilket i år höjer massavedspriset.

Sågindustrins svaga exportutsikter och stora lager minskar efterfrågan på timmer. Det gör att priserna sjunker klart från förra årets rekordnivåer, vilket tär på skogsägarnas intäkter.

Virkesanvändningen minskar

Förra året ökade virkesanvändningen inom skogsindustrin till en följd av investeringar i produktion och hög användning av tillgänglig kapacitet. I år och nästa år kommer virkesanvändningen att minska både inom industrin för träprodukter och trämassa, eftersom efterfrågan minskar och kapacitet stängs ner.

Användningen hålls däremot långt över genomsnittet för 2010-talet. Andelen importerat virke kommer att fortsätta öka något i år.

Avverkningen i Finland har i år minskat något och kommer att fortsätta minska nästa år. Den största minskningen sker inom granbestånd.

I år förväntas rotköpen minska med en fjärdedel från rekordmängden i fjol. För nästa år förväntas köpen hållas på samma nivå som i år. Mängden leveransköp ska däremot hållas relativt oförändrade. För leveransköp stiger priset på massaved kraftigare än för rotköp. 

I år kommer bruttorotprisinkomsterna för privatskogar att minska. Det sjunkande priset på virke samt minskningen i avverkningar, köp och försäljning sänker skogsintäkterna till ungefär två miljarder euro. Nästa år sjunker intäkterna från privata skogar någon procent från i år, i och med att avverkningsgraden fortsätter att sjunka och priserna hålls stabila.